Cum e mai avantajos în Bucureşti: Prima Casă sau chirie ?

Autor: Cristi Moga 18.01.2013

Mai stăm cu chirie sau fa­cem un împrumut pentru achiziţie? La această în­trebare caută în fiecare an răspuns cel puţin câteva mii de tineri ce vor să se stabilească în Bucureşti. Cum se prezintă situaţia la început de 2013?

Chiria la apartamentele din Bucureşti este cu 25% mai mare decât rata la Prima Casă, în condiţiile în care preţurile apartamentelor au continuat să scadă uşor, chiriile la apartamentele mici - în general garsoniere şi două camere- au înregistrat o mică creştere, iar dobânda cheie pentru împrumuturile ipotecare în euro a scăzut semnificativ în ultimul an, arată o analiza a ZF.

Ratele la creditele ipotecare ajustate la Euribor au scăzut cu 10-15% în ultimul an, ceea ce face în prezent mai avantajoasă achiziţia unui apartament prin împrumut bancar decât plata chiriei pentru un apartament similar. Preţurile "de strigare" pentru 23 de ti­puri de apartamente din Bucu­reşti au scăzut în medie cu 2,9% în ul­ti­mul an, în timp ce chiriile so­licitate pentru aceleaşi tipuri de lo­cuinţe s-au majorat cu 2%, potrivit datelor cen­tra­lizate de către Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piaţă dezvoltată de portalul imobiliare.ro.

Scăderea dobânzii Euribor cu mai mult de un punct procentual (de la 1,3% la 0,2% pe parcursul ultimului an) este factorul principal care determină un cost actual mult mai mic al ratei faţă de o chirie similară. Astfel, pentru cele 23 de tipuri analizate a fost calculată o rată me­die de 208,2 euro lunar pentru un credit "Pri­ma casă" pe 30 de ani, în timp ce media chiriilor pentru aceleaşi apartamente este de 257 de euro lunar.

Cea mai mică diferenţă este pentru aparta­men­tele cu trei camere din Drumul Taberei, pen­tru care a fost obţinută o rată de 247 de euro şi o chirie de 272 de euro, în timp ce diferenţa cea mai mare a fost consemnată pentru garso­nie­rele din centru - de pe axa Victoriei - Ro­mană - Universitate. Aici, unde preţurile medii solicitate sunt de circa 39.500 de euro, rata lunară pe 30 de ani s-ar ridica la doar 163 de euro. În ceea ce priveşte chiriile solicitate în zo­nă, acestea sunt printre cele mai mari din Bucu­reşti, de circa 300 de euro lunar, iar în urma negocierilor se poate ajunge la 250-260 de euro.