Foxconn, principalul subcontractant al Apple, va organiza primele alegeri sindicale reale în încercarea de îmbunătăţi condiţiile de muncă din fabrici

Autor: Radu Bostan 04.02.2013

Foxconn, unul dintre cei mai mari furnizori de electronice din lume, al cărui client principal este Apple, îşi pregăteşte fabricile din China pentru primele alegeri sindicale cu adevărat reprezentative, acestea fiind în prezent controlate de management şi autorităţile locale, scrie Financial Times.

Compania taiwaneză şi-a câştigat notorietatea internaţională după un val de sinucideri în rândul angajaţilor în 2009 şi 2010. Foxconn este de atunci o ţintă constantă a criticilor, care acuză condiţiile mizere de muncă din fabricile chineze, precum ore suplimentare obligatorii şi neplătite, salariile mici şi utilizarea muncii minorilor. Decizia de a organiza alegeri adevărate face parte din planul Foxconn de a-şi îmbunătăţi activitatea, compania confruntându-se frecvent cu proteste şi greve, cât şi costuri în creştere cu forţa de muncă.

Reprezentanţii companiei taiwaneze au declarat că, în urma acestor alegeri, angajaţii mai noi vor avea o voce mai puternică în sindicat, iar administraţia nu va fi implicată. Preşedintele şi 20 de membri ai Comitetului Federaţiei de Sindicate Foxconn vor fi astfel aleşi prin vot secret la fiecare cinci ani.

Primul pas pentru companie va fi însă să-şi înveţe angajaţii ce înseamnă şi la ce foloseşte un sindicat. Ideea este un mister pentru majoritatea salariaţilor tineri, deoarece sindicatele au fost până în prezent dominate de management şi nu au jucat niciun rol în rezolvarea conflictelor de muncă. Acţiunea va fi derulată cu ajutorul Fair Labor Association, un non-profit american care promovează respectarea legislaţiei internaţionale în domeniul muncii.