Lupta reîmpărţirilor pe regiuni: ce spune fostul premier Boc despre planul lui Ponta

Autori: Andreea Tobias , Vasile Magradean 06.02.2013

Regionalizarea făcută sub forma în care vrea Guvernul Ponta va genera un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale şi va reprezenta doar "un punct bifat" în raporturile cu UE, dezbaterile în acest sens fiind doar "praf în ochi", susţine fostul premier Emil Boc.

 



Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de regionalizare propus de Guvern va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aşa cum Guvernul Ponta concepe regionalizarea, va fi un eşec pe linie, şi în materia realizării descentralizării, şi în materie de planificare a utilizării fondurilor europene şi gestionarea acestora, va fi un eşec pentru că va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale. Va fi un eşec pentru că va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice, va fi un eşec pentru că nu vor câştiga românii, ci politicienii. Acest proiect doar va bifa un punct în raporturile cu UE, că s-a realizat, dar din punct de vedere calitativ nu va fi un câştig pentru România”, a spus Boc.

Acesta a susţinut că Guvernul Ponta evită problema comasării judeţelor şi creează o suprastructură, fără să înveţe ceva din "lecţia poloneză”, în condiţiile în care, în Polonia, regionalizarea a dus la scăderea numărului de voievodate de la 46 la 16.

"Deşi au majoritate de 70 la sută, fac regionalizarea în interesul politicienilor, ca să mai dea un titlu cuiva. Se aruncă praf în ochi cu dezbaterea dacă va fi guvernator sau preşedinte de regiune, fondul este în altă parte”, a afirmat fostul premier.

Acesta a adăugat că structura regionalizării trebuia pornită invers, în sensul comasării judeţelor şi crearea unei structuri flexibile, cu 10 sau 14 judeţe comasate, care "să aibă forţe, viziune, să poată cere bani europeni direct de la Bruxelles”.

"Trebuie debirocratizare, nu crearea unui palier birocratic suplimentar, nu să mai creezi funcţionari publici, ci să reduci dintre cei existenţi. Problema este greşit pusă”, a spus Boc.

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, declara, în ianuarie, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

El spunea că nu poate merge în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială. Potrivit lui Dragnea, procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare şi nu vor fi necesare fonduri suplimentare.