Ambiţii regionale pentru clusterul IT de 100 de milioane de euro de la Cluj: "Va concentra cea mai mare parte a companiilor de IT din regiune"

Autor: Laurentiu Cotu 06.02.2013

Clusterul IT de la Cluj, organizaţie care include deja 23 de companii tehnologice cu un business cumulat de circa 100 mil. euro în 2012, va concentra cea mai mare parte a firmelor de profil din regiune, în vederea dezvoltării de proiecte şi tehnologii inovative în domeniul IT.

Proiectul ‘’Cluj Innovation City’’ include dezvoltarea de spaţii de birouri, laboratoare de cercetare şi săli de curs, spaţii publice, unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi unităţi hoteliere, restaurante şi cafenele, plus serviciile necesare pentru funcţionarea unei astfel de platforme de afaceri şi dezvoltare în domeniul IT.

‘’Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană care va concentra cea mai mare parte a companiilor de IT din regiune şi care, prin serviciile complementare pe care le integrează, va crea o serie de locuri de muncă, cu impact atât la nivel regional, cât şi naţional. Acest mix de funcţionalităţi va asigura o dezvoltare durabilă pentru regiune şi va aduce o serie de beneficii economice şi sociale”, a declarat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director Cluj IT Innovation Cluster, prescurtat "Cluj IT".

Un prim pas în dezvoltarea acestui proiect a fost făcut săptămână aceasta, într-o întâlnire a reprezentanţilor Cluj IT Cluster cu cei ai administraţiei publice locale şi centrale şi cei ai mediului academic, alături de experţi şi consultanţi în business, precum şi potenţiali investitori, unde a fost prezentat proiectul Cluj Innovation City. Discuţiile au avut în vedere creşterea activităţilor de promovare internă şi internaţională, transformarea proiectului Cluj Innovation City în proiect strategic la nivel regional, precum şi creşterea competitivităţii Clujului, faţă de judeţele din zonă.

Pe termen lung, companiile membre ale acestui cluster intenţionează să dezvolte lângă Cluj un proiect similar zonei Silicon Valley, din SUA. Clujul este în prezent cel mai mare exportator de servicii IT din România. Bucureştiul este pe primul loc privind cifra de afaceri în IT, dar o mare parte din această sumă este realizată în business cu Statul.

Conform unor informaţii anterioare, clusterul de la Cluj caută să iniţieze proiecte IT care să atragă fonduri europene în valoare de aproximativ 10 milioane de euro în acest an, în condiţiile în care, companiile care alcătuiesc acest clusterul IT nu au anvergura necesară pentru a ataca individual proiecte mai mari.

Pe lângă companiile IT, clusterul mai include structuri din administraţia publică, dar şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai. Management-ul cluster-ului este organizat pe trei structuri: un consiliu director cu nouă membri aleşi prin vot, un consiliu strategic şi unul ştiinţific, acestea din urmă având rol consultativ şi un număr variabil de membri. Cele două universităţi din Cluj-Napoca au câte un loc alocat în consiliul director.

Pe termen lung, cu un cadru temporal de aproximativ 15 ani, membrii cluster-ului intenţionează să creeze o variantă locală a celebului Silicon Valley din SUA, adică un "orăşel" ad-hoc în apropierea Clujului, care să găzduiască sedii de companii, centre de competenţe, zone de conferinţă, o parte expoziţională şi structuri hoteliere.