Romenergo: „Seniorii“ noştri au acumulat experienţă construind infrastructura energetică din ţară. Câţi dintre tinerii de azi au mai făcut un proiect complex?

Autor: Roxana Petrescu 06.02.2013

Romenergo, companie activă de aproape 35 de ani în domeniul energetic, spune că odată cu procesul masiv de dezindustrializare prin care a trecut România în ultimii 20 de ani, firmele de profil care înainte făceau lucrări de amploare pe pieţele externe şi-au pierdut un avantaj competitiv major: acela al achiziţionării de pe piaţa locală, la un preţ avantajos, a echipamentelor necesare. Acum, cartea de vizită pe care mai mizează este doar experienţa din trecut. Lipsa forţei de muncă de calitate este o altă problemă pentru că inginerii care ies azi de pe băncile facultăţii au puţine şanse să acumuleze experienţa practică locală, în contextul în care de 20 de ani proiectele energetice majore finalizate se pot număra pe degete.



"Cea mai mare parte a afacerilor noastre vine de pe seg mentul de contrac tor general. Iniţial Romenergo a fost înfiinţată ca o casă de comerţ exterior pentru echipamente specifice industriei energetice şi apoi a început să activeze ca şi contractor general pe pieţele externe. Romenergo era un fel de integrator, era un repre zentant al industriei energetice naţionale pe pieţele externe pentru că puneam cap la cap producţia locală şi veneam cu o ofertă competitivă pe pieţele externe. Acum că industria în mare parte a picat, cumpărăm produse de la alţii, iar avantajul nostru competitiv ca firme româneşti, pe partea de costuri, a cam dispărut. Practic, în businessul de contractor general, modul în care ţi-ai definit trecutul este fundamental pentru felul în care îţi construieşti viitorul. Trăieşti din eligibilitate", spune Valentin Chiser, directorul general al Ro menergo. El ocupă această funcţie de la finalul anului trecut, înainte activând ca director finan ciar în cadrul firmei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro