Să vină să lucreze o lună în business, să vadă cum este să alergi după clienţi şi să cauţi bani să plăteşti salariile şi TVA-ul

Autor: Cristian Hostiuc 17.02.2013

La mijlocul lunii decembrie, în toiul nopţii, înainte să-l desemneze din nou prim-ministru, preşedintele Băsescu a semnat cu liderul USL, Victor Ponta, câştigătorul alegerilor parlamentare, un pact de coabitare politică.

Cei doi se angajau să facă o pace politică pentru ceea ce ei considerau că este în interesul şi binele României.

Ce au uitat însă să semneze este şi un pact, nu între ei, ca să-şi menţină sau să-şi ocupe funcţiile, ci cu economia, cu antreprenorii, cu oamenii de afaceri, cu managerii care conduc companiile locale sau cu cei care conduc multinaţionalele, cu cei care fac investiţiile şi creează locuri de muncă, plătesc salarii şi TVA-ul sau alte taxe şi impozite.

Pentru a înţelege cel mai bine ce înseamnă un asemenea pact şi ce ar trebui scris în el, atât preşedintele, cât şi premierul ar trebui să facă schimb de roluri cu un antreprenor care încearcă să-şi facă un rost în economie sau cu un manager care are pe lista de plată 1.000 de salariaţi şi un brand sau un business de care trebuie să aibă grijă, care să nu fie sfărâmat de vremuri.

Aşa ar înţelege cei doi cel mai bine cum este să umbli toată ziua după clienţi, după bani, după credite ca să plăteşti salariile, contribuţiile de asigurări sociale la stat şi TVA-ul şi dacă obţii profit, să mai plăteşti şi impozit pe acest lucru. Aşa ar înţelege ce înseamnă un TVA de 24% sau contribuţii de aproape jumătate din salariu sau aşa şi-ar da seama dacă TVA-ul la încasare este bun sau rău.

Aşa ar înţelege cum este să te duci la bancă şi să te lupţi ca să obţii un credit ca să îţi extinzi afacerea şi să mai faci câteva locuri de muncă.

După ce plăteşti jumătate dintr-un salariu contribuţii sociale, poate aşa vezi mai bine cum se prăduiesc banii din sănătate sau cum este să plăteşti toată protecţia socială pe care cei aflaţi la putere o dau ca şi cum ar da-o din buzunarul lor.

Aşa ar înţelege cum este cu birocraţia publică, cum este să ai de-a face cu cei din administraţia locală şi centrală care văd în tine pe cineva de la care pot să scoată un ban schimbând câteva hârtii şi autorizaţii. Iar această administraţie publică este aceeaşi indiferent de cine este la putere. Dacă ar fi în mediul de afaceri şi l-ar asculta pe vicepremierul Dragnea vorbind despre reorganizarea administrativă, poate aşa ar înţelege premierul şi preşedintele ce înseamnă o idee inutilă care nu înseamnă altceva decât alţi vătafi, alţi baroni locali, alte puşculiţe şi alte hoarde de clienţi politici.

Dacă ar lucra într-o companie şi ar avea nevoie de un inginer, poate aşa ar înţelege ce produce sistemul de învăţământ, unde absolvenţii de administraţie publică şi politică sunt la loc de frunte. Într-o companie e nevoie de un specialist în industria auto, pentru că ai o comandă de piese de schimb din străinătate, dar guvernanţii îţi oferă sute de avocaţi şi absolvenţi de administraţie publică.

Poate dacă s-ar confrunta pe viu cu obligaţia plăţii ratelor la bancă, cei doi ar vedea cum este să fluctueze cursul în funcţie de ce declară un politician sau altul, după cum se scoală de dimineaţă. Dacă ar lucra în energie sau în minerit, poate ar înţelege cel mai bine cum se priveşte din afară lupta subterană dintre PSD şi PNL, cum miniştrii Vosganian şi Niţă aproape că nu-şi vorbesc şi astfel nimeni nu ştie ce vrem de la aceste sectoare. Dacă ar fi nevoiţi să plătească impozite din munca lor, poate ar avea grijă mai mare de banii care se strâng la buget şi nu i-ar arunca în dreapta şi în stânga cu asemenea generozitate clientelară, aşa cum se petrece tot timpul.

Nu ştiu cum funcţionează pactul politic semnat între Băsescu şi Ponta, am citit că ar mai fi împusături, dar mai degrabă România, pentru interesul şi binele ei, ar avea nevoie de un pact economic. Iar pentru a înţelege cel mai bine ce înseamnă un pact economic cu mediul de afaceri poate cei doi lideri ar trebui să-şi ia o lună de concediu, fără plată, şi să trăiască în mediul de afaceri, să încerce să reziste şi să vadă cum se face business aici, dacă este mai greu sau mai uşor decât în politică, unde singurul lucru de care trebuie să ai grijă este cât de des eşti la televizor.

Sunt sigur că cei din mediul de afaceri, fie că sunt patroni sau fie că sunt manageri, le-ar oferi un job timp de o lună.