Fără rival în PNL, Antonescu îşi netezeşte drumul către prezidenţiale

Autor: Iulian Anghel 25.02.2013

Crin Antonescu a recâştigat fără emoţii preşedinţia PNL la congresul liberalilor de sâmbătă, iar mâna sa dreaptă a ajuns primarul Sibiului Klaus Johannis, ales prim-vicepre­şedinte, la doar câteva zile de la înscrierea sa în acest partid.

Antonescu a câştigat un nou mandat fără ca cineva să fi încercat să-l concureze pentru că lucrurile erau clare, iar rezultatul votului este şi mai clar - 1.343 de voturi "pentru" şi 44 "împotrivă".

Echipa sa extinsă de vicepre­şedinţi (31 de vicepreşedinţi, un număr dublu faţă de situaţia de până săptămâna trecută) îi este fidelă - iar vocea disidenţei (Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban) s-a făcut auzită la congres, dar nu a putut înclina balanţa. Antonescu are deci un sprijin solid pentru a intra, anul viitor, în cursa prezidenţială.

De aceea, aducerea lui Johannis a ridicat unele semne de întrebare. Care a fost rostul ei? Doar că s-a uitat că relaţia Antonescu-Johannis este mai veche şi deplin cor­dială.

Întortocheatele căi ale politicii l-au transformat pe Johannis dintr-un sus­ţi­nător al lui Traian Băsescu într-un adversar, chiar dacă primarul Sibiului nu şi-a strigat public nemulţumirile. Cât de importantă este această figură pentru un partid, o arată datele. Johannis este la al patrulea mandat de primar, câştigând întotdeauna cu scoruri uluitoare - şi peste 80% din voturi, cum s-a întâmplat în 2008.

În 2004, Johannis l-a sprijinit în alegerile prezidenţiale pe Traian Băsescu, iar actualul preşedinte a câştigat în Sibiu 70% din voturi, cel mai mare scor pe ţară înregistrat de el.

În 2007, Consiliul local Sibiu i-a acordat preşedintelui titlul de cetăţean de onoare, iar, o lună mai târziu, şeful statului l-a decorat pe primarul Johannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler. Relaţiile s-au răcit între timp, iar, în 2009, după căderea Guvernului Boc, Antonescu dădea lovitura politică a vieţii sale propunându-l pe Johannis, cu acordul acestuia, candidat pentru poziţia de premier. În aceeaşi zi, propunerii i s-au raliat PSD şi UDMR şi această nouă majoritate parlamentară părea că va înfrânge voinţa preşedintelui (care propune Parlamentului premierul), dar nu s-a întâmplat aşa.

Acum că Johannis ocupă a doua funcţie în PNL, îl poziţionează foarte bine pentru şefia partidului, în cazul în care Antonescu ajunge preşedintele României la alegerile din 2014.

În această situaţie, orice este posibil în perspectiva legislativelor din 2016 pentru că, dacă Antonescu va ajunge la Cotroceni, el este cel care va propune premierul după alegerile generale.

Trei pentru şefia PDL: Blaga, Udrea şi Macovei

Peste o lună PDL, perdantul alegerilor legislative, va tranşa problema conducerii. La 23 martie, Convenţia Naţională a partidului va alege un nou preşedinte şi o nouă conducere, au stabilit democrat liberalii la sfârşitul săptămânii trecute. Sunt toate şansele ca această competiţie să fie animată - cel puţin trei figuri politice atacă preşedinţia PDL: Vasile Blaga (sprijinit de mai mulţi şefi puternici din teritoriu), Elena Udrea (sprijinită de Traian Băsescu şi de apropiaţii lui) şi, mai nou, Monica Macovei, europarlamentar, fost ministru al justiţiei, care şi-a anunţat ieri candidatura.