Primul semnal că metroul din Drumul Taberei are probleme: aproape jumătate din muncitorii care lucrează pe şantier, pe listele de concediere

Autor: Andreea Neferu 27.02.2013

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, spune că semnalele venite în ultima perioadă din partea constructorilor care lucrează la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate sunt că vor pune listele de concedieri circa 40-45% din personalul care lucra pe acest şantier.

“Acţiunile sunt în curs, se vor vedea săptămânile viitoare”, a declarat Plosceanu în cadrul unei conferinţe de presă organizată de ARACO.

Concedierile vin pe fondul reducerii drastice a bugetului destinat acestei magistrale de metrou, care va primi anul acesta doar 95 de milioane de lei (21,5 milioane de euro), adică de 5 ori mai puţin decât estimase guvernul în urmă cu jumătate de an, la rectificarea bugetului pe 2012.. “Aceşti bani ajung doar pentru plata a jumătate din datoriile faţă de constructori pe 2012”, a mai spus Plosceanu.

Contractul pentru tronsonul de metrou Drumul Taberei(Râul Doamnei)-Eroilor, inclus în noua magistrală M5 Drumul Taberei-Universitate-Pantelimon, a fost câştigat pentru 215 milioane de euro de consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România). Tronsonul Râul Doamnei - Eroilor are o lungime de 6,22 kilometri şi va cuprinde nouă staţii de metrou, respectiv Râul Doamnei, Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Lucrările de construcţie a acestei ma­gistrale de metrou sunt finanţate de la buget, precum şi din bani de la Banca Europeană de Investiţii.