Traian Băsescu, la întâlnirea cu oamenii de afaceri austrieci: Creşterea economică ar putea fi în 2013 mult mai mare de 1,5%

Autor: Iulian Anghel 28.02.2013
Preşedinele Traian Băsescu a declarat, la o întâlnire cu oamenii de afaceri austrieci, că procentul de creştere a economiei României va fi în 2013, cel mai probabil, de 1,5%, dar ar putea fi mult mai mare, dacă Bucureştiul ar absorbi mai bine fondurile europene nerambursabile.
 
Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat miercuri la Viena unde a ţinut un discurs (despre beneficiile migraţiei asupra economiei şi a riscului ca subiectul să fie excesiv politizat) la Forumului Global al Alianţei Civilizaţiilor – o inţiativă a ONU.
 
El a avut o întâlnire cu preşedintele Austriei Heinz Fischer apoi, spre seară, la sediul Asociaţiei Industriaşilor, cu un grup restrâns de oameni de afaceri austrieci (mulţi cu afaceri solide în România) între care Andreas Trichel, CIO Erste Bank şi Herbert Stepic, CEO Raiffaisen Bank International, pe care i-a asigurat că, din punct de vedere politic, România este o ţară stabilă şi că nu există riscul unui derapaj, având în vedere soliditatea coaliţiei la putere.
 
"Cel mai mare semn de întrebare în comunitatea de afaceri se referă la stabilitatea politică din România. Pot spune 100% că răspunsul este: avem o ţară stabilă un guvern majoritar având 70% susţinere parlamentară, iar între noi (preşedinte şi premier – n.n.) există un acord de consolidare a cooperării noastre. Nu există niciun risc referitor la instabilitate politică."
 
 
Din punct de vedere economic, după o creştere de 0,2% în 2012, România va avea anul acesta o creştere de 1,5%, care ar putea fi şi mai mare, dacă România ar absorbi mai bine fondurile UE, a arătat preşedintele.
 
“Dacă vom reuşi să absorbim fondurile UE, cu siguranţă creşterea va fi de departe mai mare de 1,5%, dar uitându-mă la istoricul nostru în privinţa absorbţiei, pentru moment prefer să spun că vom înregistra 1,5% creştere anul acesta."
 
Bugetul pe 2013 este fundamentat pe un avans al PIB de 1,6%, iar ţinta de absorbţie a fondurilor structurale a fost fixată undeva extrem de sus – 7-8 mld. euro, faţă de un total de doar 2,2 mld. euro (12% din intreaga suma alocată de19,6 mld. euro între 2007-2013) cât au fost atraşi până acum.