Un fost preşedinte cipriot: „Suntem în şoc, nimeni nu se aştepta că UE va decide să ia bani din depozite. Nu-ţi poţi impune puterea doar pentru că Cipru este o ţară mică”

Autor: Ioana Nita 18.03.2013

Populaţia Ciprului este în şoc şi nimeni nu se aştepta ca liderii zonei euro să decidă să ia bani din depozitele populaţiei, a declarat ieri în exclusivitate pentru Ziarul Financiar George Vasiliou, al treilea preşedinte al Ciprului.

"Este pentru prima oară când se ia o astfel de decizie, iar aceasta va avea un efect negativ asupra zonei euro şi a tuturor europenilor. Întâi va afecta Spania, Italia şi Portugalia, iar apoi Franţa şi Germania", a afirmat fostul preşedinte cipriot, acum în vârstă de aproape 82 de ani.

Problemele din Cipru au apărut odată cu colapsul economiei greceşti, dat fiind că expunerea băncilor cipriote la datoria Greciei era foarte mare. Ştergerea a 50% din datoria Greciei a provocat pierderi de cinci miliarde de euro Ciprului, a precizat Vasiliou. Pentru băncile greceşti s-au luat măsurile necesare de protecţie, însă băncile cipriote nu au fost luate în calcul, deoarece Cipru nu face parte din Grecia.

"Era normal ca băncile din Cipru să se extindă în Grecia. Problema este că economia Greciei s-a prăbuşit, iar Cipru trebuie să plătească acum preţul", a declarat el.

Liderii europeni au dat asigurări că ştergerea datoriei Greciei va fi primul şi singurul episod de acest gen şi că, în cazul restructurării, este vorba de reduceri ale sumelor datorate prin intermediul obligaţiunilor de stat, însă acum pentru Cipru au decis să ia bani de la populaţie, a subliniat Vasiliou.

Referitor la suspiciunile că oamenii de afaceri ruşi spală bani prin intermediul sistemulul bancar cipriot, fostul preşedinte a explicat că există doar doi-trei oligarhi ruşi care au mulţi bani depozitaţi în Cipru, însă ruşii au mai mulţi bani în alte ţări, cum ar fi Luxembourg sau Marea Britanie.

"Nu este responsabilitatea noastră să combatem evaziunea fiscală a ruşilor, ci este responsabilitatea Rusiei", a adăugat Vasiliou. De asemenea, el a spus că Cipru va lupta pentru a-şi susţine cauza, considerând că întotdeauna există şi alte soluţii.

George Vasiliou a fost preşedintele Ciprului între anii 1988-1993. Vasiliou a avut de asemenea funcţia de negociator şef pentru aderearea Ciprului la Uniunea Europeană în perioada 1998-2003. În 2004, Cipru a devenit membru UE, iar în 2008 şi membru al zonei euro.