Fermierii se îndreaptă către o recoltă de grâu de 6,1 milioane de tone

Autor: Gabriel Razi 26.03.2013

Producătorii agricoli din România ar urma să strângă la vară o producţie totală de grâu de 6,1 milioane de tone, în creştere cu 22% faţă de sezonul precedent, arată estimările din martie ale Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

Experienţa anilor anteriori arată că prognozele înainte de Coceral au fost aproape de cifrele oficiale ale Minis­terului Agriculturii. Ieri a fost dat publicităţii şi un raport al Comisiei Euro­pene care estimează o productivitate la grâu de 2,8 tone/hectar, ceea ce ar însemna o recoltă totală de numai 5,4 milioane de tone.

„Azi totul arată foarte bine pe câmp. Nu ştium cum o să fie la recoltă, dar rezerva de apă din sol este în acest moment normală şi în următoarele săptămâni se anunţă ploi. O productivitate medie de trei tone la hectar de grâu nu este greu de obţinut, dar sigur vor fi şi producători care vor scoate 1,5-2 tone“, explică Nico­lae Sitaru, proprietar al firmei Elsit Com din Ialomiţa, care exploatează 2.600 de hectare de teren arabil.

Proiecţiile din martie sunt primele cifre de producţie mai certe , până acum fiind disponibile doar rapoarte agrometeorologice. O recoltă de 6,1 mil. tone de grâu înseam­­nă o „gură de aer“ de 1-1,2 mld. euro pentru economie.