Bilanţul CNSC, structură pe care Guvernul vrea să o desfiinţeze

Autor: Mediafax 05.04.2013

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a pronunţat în 2012 decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel, se arată în raportul de activitate al instituţiei.

Datele prezentate relevă că CNSC a înregistrat anul trecut 5.997 de contestaţii formulate de operatorii economici, în condiţiile în care de la înfiinţarea instituţiei, în septembrie 2006, şi până la 31 decembrie 2012 a primit un total de 41.541 de contestaţii.

Din totalul contestaţiilor formulate anul trecut, 40,82 % au vizat documentaţia de atribuire, în vreme ce 59,18% au fost îndreptate împotriva rezultatului procedurii. Totodată, din cele 5.997 de contestaţii, 38,27% au vizat proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene, iar 61,73% au fost formulate în cadrul unor proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri publice interne.

În ceea ce priveşte contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de atribuire, 44,09% au vizat contracte de achiziţie publică având ca obiect execuţia de lucrări, 32,23% au fost pentru furnizarea de produse, iar 23,68% s-au referit la prestarea de servicii.

Urmare a formulării celor 5.997 de contestaţii, CNSC a emis anul trecut 5.782 de decizii, dintre care 1.014 au fost decizii de suspendare a procedurii de atribuire până la soluţionarea pe fond a contestaţiilor (în maximum 20 de zile), iar 4.768 au vizat fondul contestaţiilor. Dintre acestea din urmă, în cazul a 1.585 de decizii, CNSC a dispus admiterea contestaţiilor, iar prin 3.183 de decizii s-a dispus respingerea acestora.

Din cele 1.585 de decizii admise de CNSC şi care au vizat fondul contestaţiilor, în 1.404 decizii s-a dispus remedierea procedurilor de atribuire, în vreme ce prin 181 de decizii s-a dispus anularea procedurii de atribuire, remedierea fiind imposibil de efectuat fără încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului trecut CNSC a pronunţat decizii în cadrul unor proceduri de achiziţie publică având o valoare totală estimată de 61,8 miliarde lei (echivalent a 13,8 miliarde euro, la un curs mediu anual comunicat de BNR de 4,456 lei/euro).

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice. Valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a pronunţat decizii de admitere a contestaţiilor formulate de operatorii economici a depăşit 18 miliarde lei (echivalentul a 4 miliarde euro, 29,12% din valoarea totală estimată a procedurilor în care CNSC s-a pronunţat), în vreme ce valoarea totală estimată a procedurilor în care CNSC a emis decizii de respingere a contestaţiilor a fost de 43,8 miliarde lei (echivalentul a 9,8 miliarde euro).

Din valoarea totală estimată a procedurilor în care au fost emise decizii de admitere a contestaţiilor, valoarea estimată a procedurilor de achiziţie publică în care Consiliul a dispus anularea acestora a fost de 1,2 miliarde lei (282,7 milioane euro, de peste patru ori în scădere faţă de anul precedent), iar cea a procedurilor de atribuire în care au fost dispuse măsuri de remediere s-a ridicat la 16,7 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

„Făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în 2012 în SEAP (99 miliarde lei, echivalent a 22,2 miliarde euro) ?i cea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC s-a pronunţat (61,8 miliarde lei), rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 62,48% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP“, arată CNSC.

Instituţia precizează totodată că, pe parcursul anului trecut, din totalul de 5.782 decizii emise, numai 750 (12,97%) au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel şi că, în comparaţie cu 2011, numărul plângerilor formulate a scăzut cu 1,70%, respectiv cu 18,21 % faţă de 2010. Urmare a plângerilor formulate la Curţile de Apel, numai 71 decizii emise de CNSC au fost casate/ desfiinţate în tot de către instanţe (1,23% din totalul deciziilor emise) ?i doar 39 au fost modificate în parte (0,67%).

Consiliul arată astfel că 5.672 decizii emise în 2012 (98,10% din totalul deciziilor emise) au rămas definitive şi irevocabile, fapt ce menţine „gradul de credibilitate ?i încredere foarte ridicat“ al acestei instituţii.

În intervalul septembrie 2006-31 decembrie 2012, 35.786 decizii emise de CNSC, respectiv 98,22%, au rămas definitive şi irevocabile.

În luna martie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.

Şi ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, a arătat că CNSC va fi desfiinţat cât mai curând, deoarece este mai corect ca atribuţiile instituţiei să fie trecute în domeniul judiciar, unde va fi aplicată o procedură foarte scurtă, specifică achiziţiilor publice.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.