Statul va plăti dobânzi la taxele de mediu percepute abuziv încă de la momentul plăţii taxelor. Sunt pregătite 400 milioane de lei

Autor: Liviu Dadacus 23.04.2013

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat ieri că bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 in­clude suma de 400 mil. lei pentru despăgubirea persoanelor care au plătit taxa de primă în­ma­triculare şi că România trebuie să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie pe această temă.

„Sumele pentru despăgubiri referitor la taxa auto sunt prevăzute în bugetul fondului de me­diu. Noi avem prevăzut în acest an o sumă de aproa­pe 400 de milioane de lei pentru des­pă­gu­biri tuturor celor care au plătit taxa de primă în­matriculare. Într-adevăr, trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie“, a spus Chiţoiu.

Săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a UE a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile române, cerând ca, la resti­tui­rea taxei de poluare, să primească şi o do­bân­dă calculată pentru perioada începând cu pla­ta respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism înma­triculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare prevăzută de OUG 50/2008 - este în proces cu Administraţia Finan­ţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma care trebuie să îi fie restituită. Sibianca a cerut să primească şi dobândă în­ce­pând de la data plăţii taxei şi până la cea a res­tituirii sale efective. Dobânda este de circa 9.500 de lei, iar taxa plătită în 2008 a fost de 6.700 lei.

Avocatul persoanei respective, Dragoş Târşia, a declarat că după decizia instanţei mulţi dintre cei care vor cere plata dobânzii vor primi sume mai mari chiar decât taxele de poluare plătite.

„Această decizie are o importanţă majoră, în­trucât obligă statul să restituie nu atât suma pre­levată sub titlul de taxă de poluare, cât şi do­bân­da aferentă în materie fiscală, calculată de la da­ta perceperii acestei taxe şi nu de la data ce­re­rii de restituire, cum prevedea, până ieri (joi - n.red.) articolul 124 din Codul de procedură fis­cală. Sunt multe cazuri în care dobânda va întrece ta­xa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobânda este de peste sută la sută din cuan­tumul taxei“, a afirmat vineri Dragoş Târşia.

El se aşteaptă la o nouă „avalanşă de procese“, de data aceasta vizând dobânda.

Peste 300.000 de proprietari de maşini au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe.