Consiliul ASF: doar 9 din cei 17 membri au studii economice

Autor: Roxana Pricop 24.04.2013

Recomandările de partid au contat cel mai mult în desemnarea celor 17 membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), printre aceştia regăsindu-se un deputat, ingineri metalurgişti, de căi ferate sau agronomi. Doar nouă membri au diplomă de ASE.

ASF este menită a fi o alternativă mai puţin costisitoare şi mai eficientă la cele trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, pensiilor private şi asigurărilor, însă ieri comisiile de specialitate ale Parlamentului au validat conducătorii pe criterii politice, la fel ca cum s-au făcut numirile în trecut la cele trei comisii.

Pentru cele mai importante cinci funcţii din conducerea ASF, cu atribuţii de execuţie, s-au înscris cinci candidaţi care au obţinut fără emoţii votul favorabil al comisiilor parlamenta­re ieri. Deputatul Dan Radu Ruşanu, lider influent al PNL şi preşedintele Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor, a fost validat pentru funcţia de preşedinte, Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi consilier al premierului Victor Ponta, a fost ales pentru funcţia de prim-vicepreşedinte.

Daniel Tudor, actualul preşedinte al Comisiei de Surpa­veghere a Asigurărilor şi soţ al a senatorului PNL de Buzău Doina Anca Tudor, Mircea Ursache, membru PSD şi fost preşedinte al AVAS, şi Ion Giurescu, vicepreşedintele Comi­siei de Supraveghere a Pensiilor Private, au primit vot favorabil pentru funcţiile de vicepreşedinţi, deşi nu au fost audiaţi de comisiile parlamentare aşa cum spune legea.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro