Diaconu a fost pus şef la Fisc ca să „restructureze din temelii structurile de control“

Autori: Claudia Medrega , Alexandru Moise 26.04.2013

Gelu Ştefan Diaconu, 54 de ani, fost secretar de stat în Ministerul Eco­nomiei, susţinut de PNL, a devenit, de ieri, cel de-al şaselea pre­şe­dinte al Agenţiei Naţionale de Ad­mi­nis­trare Fiscală (ANAF), instituţia - cheie care ar trebui să adu­că venituri mai mari la buget şi să reducă evaziunea fiscală.

El revine după patru ani în „subordinea“ lui Daniel Chiţoiu, înlocuindu-l pe Şerban Pop, care a condus ANAF din primăvara anului 2012.

„Această schimbare are loc în cadrul procesului de ac­cele­rare a reformei administrative a ANAF, reformă care vi­zează transformarea ANAF într-o administraţie fiscală modernă, fle­xibilă şi eficientă. Efor­tu­rile depuse până în pre­zent vor fi continuate de noua con­ducere şi se vor axa pe com­baterea şi pre­ve­nirea eva­ziunii fiscale, dar şi pe creş­terea efi­cienţei în ceea ce priveşte colec­ta­rea ve­ni­tu­rilor. Refor­ma ANAF va fi continuată şi pe linia restructurării din temelii a struc­turilor de control în ve­derea generării de per­for­manţă şi efi­cienţă în co­lectarea veniturilor bu­ge­ta­re“, potrivit informaţiilor trans­mise de Finanţe.

Evaziunea fiscală, de­spre care vorbeşte toată lu­mea şi o „combate“, ră­mâ­ne o necunoscută, o gra­vă pie­dică în calea creşterii ve­niturilor bugetare, dar şi un „laitmotiv“ pentru schim­­barea şefilor Fiscului.

Problema evaziunii fis­ca­le l-a costat şi pe Blej­nar funcţia, în condiţiile în care nu a fost atinsă ţinta fixată de premier de a aduce în două luni la buget venituri reprezentând 1,5% din PIB din combaterea evaziunii.

În primăvara anului tre­cut Şerban Pop venea la conducerea Fiscului având ca pri­o­ritate zero lupta cu gru­­purile evazioniste pu­ter­nice. Însă după exact un an este schimbat din funcţie.

Diaconu a condus Au­to­ritatea Naţională a Vămi­lor, sub­or­do­nată ANAF, în­tre februarie 2005 - fe­brua­rie 2009, când la con­ducerea Fis­cu­lui a fost Da­niel Chiţoiu, în pre­zent ministru de finanţe. Diaconu a fost im­pli­cat într-un dosar pentru înşe­lă­ciu­ne şi abuz în ser­vi­ciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de d­irector al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un con­tract de credit.

Pre­mierul Victor Ponta a spus ieri că a ce­rut informaţii de la toate struc­turile statului privind situaţia juridică a acestuia şi că răs­pun­sul a fost că dosarul acestuia a fost închis cu neînceperea urmăririi penale şi că nu a ajuns niciodată în instanţă.

La conducerea ANAF s-au perindat de-a lungul timpului Neculae Plăiaşu (octombrie 2003 - februarie 2005), Sebastian Bodu (2005-ianuarie 2007), Daniel Chiţoiu (ianuarie 2007 – ianuarie 2009), Sorin Blejnar (ianuarie 2009 - 17 aprilie 2012) şi Şerban Pop (aprilie 2012 - aprilie 2013).


Cine este Gelu Ştefan Diaconu

A lucrat mai bine de 10 ani în cadrul Ministerului Finanţelor, unde a fost vicepreşedinte al Fiscului şi şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, dar şi director general adjunct în cadrul Direcţiei de Soluţionare a Contestaţiilor.

În perioada 1997-2001, Diaconu a fost director general adjunct al Vămilor, iar după intrarea la guvernare a Alianţei D.A., în 2004, a preluat conducerea Vămilor. În 2009 fostul premier Emil Boc a schimbat şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, numindu-l la conducerea instituţiei pe Radu Traian Mărginean. Odată cu venirea la putere a guvernului Ponta, Diaconu a ajuns secretar de stat în Ministerul Economiei, fiind susţinut de PNL.