Metroul ar putea fi finanţat din fonduri UE. Anul acesta se pot primi 80 mil. euro

Autor: Iulian Anghel 26.04.2013
Metroul bucureştean ar putea fi finanţat din fondurile alocate Programului Operaţional Transporturi (POS T) în exerciţiul financiar 2007-2013. Anul acesta metroul ar putea primi 80 mil. euro.
 
“A fost transmisă solicitatea către Comisia Europeană de a include Metroul în finanţarea alocată POS Transporturi în exerciţiul financiar 2007-2013. Comisia trebuie să aprobe modificarea structurii POS Transporturi. Dacă o aprobă,  anul acesta ar pute fi luaţi 80 mil. euro pentru metrou”, spune ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici.
 
De ce nu  a fost inclus transportul urban în programele care pot fi finanţate din bani europeni?
 
“Aşa a fost gândirea celor de atunci.  Din teama, probabil, de a nu împărţi finanţarea. A fost o greşeală”, a spus Teodorovici.
În exerciţiul financiar 2014-2020 actualul POS T va fi înlocuit de un program “mamut”, POS Infrastructură mare (POS I). Autoritatea de management va fi Ministerul Fondurilor Europene. În subordinea POS I se va afla Organismul Intermediar (OI) Transport, OI Autostrăzi, OI Mediu şi OI Energie.
 
Construcţia magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate a primit în 2013 o finanţare de doar 95 de mil. lei (21,5 mil. euro). Finalizarea acestui proiect a fost amânată până în 2018, faţă de termenul iniţial 2014.
 
BEI a acordat deja proiectului o linie de finanţare de 465 mil. euro din costul total de 1,2 mld. euro. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat şi el, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, că a propus reprezentanţilor BEI să finanţeze trei proiecte pe care le consideră esenţiale pentru dezvoltarea pe termen lung a României - Canalul Siret - Bărăgan, Canalul Bucureşti - Dunăre şi hidrocentrala Tarniţa, Cluj (al cărei cost este evaluat la 1 mld. euro).