Viaţa unei cofetării din Braşov cu afaceri de 80.000 €: „Este foarte greu să faci afaceri în România. Te sufocă cu inspecţii“

Autor: Mădălina Dediu Panaete 29.04.2013
Adrian Tocitu, 34 de ani, şi soţia sa au obţinut anul trecut o finanţare de 10.000 de euro de la stat pentru deschiderea unui SRL-D şi au pus bazele cofetăriei Chocolada din Braşov, dar şi ale unui laborator propriu de prăjituri.
 
Pasiunea pentru dulciuri a familiei a fost punctul de plecare pen­tru începerea afacerii care a avut anul trecut vânzări de 80.000 de euro şi unde lucrează nouă angajaţi. „Soţia făcea prăjituri acasă, toată lumea spunea că sunt bune şi am zis că este o oportunitate să ne deschidem un business. Nu aveam experienţă în domeniu“, spune antreprenorul.
 
Au investit în afacere 70.000 de euro, o parte din sumă de la stat, dar şi un credit bancar. „Sperăm să mai deschidem o cofetărie. Investiţia într-o cofetărie nu este mai mult de 5.000-6.000 de euro, însă utilajele sunt foarte scumpe dacă sunt cumpărate noi, aşa cum le-am achiziţionat noi“.
 
Absolvenţi ai Facultăţii de Marketing şi respectiv Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Adrian Tocitu şi soţia lui au făcut cursuri şi de cofetari-patiseri şi spun că pentru a conduce o astfel de afacere trebuie să ai ceva cunoştinţe în domeniu.
 
Cei doi antreprenori care conduc Chocolada Adriden SRL-D, estimează în acest an afaceri cu 25% mai mari, până la 100.000 de euro. Însă Tocitu spune că businessul nu se bazează pe vânzările din cofetărie, ci mai mult pe evenimente.
 
„Dacă la început făceam 2-3 torturi pentru nuntă, acum facem peste 25. Am avut comenzi şi de 700-800 de prăjituri de sărbători“, menţionează el. Adrian Tocitu este unul dintre cei peste 7.800 de beneficiari ai fondurilor nerambursabile acordate tinerilor începând cu anul 2011 de guvern prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri. Cu toate acestea, antreprenorul spune că este greu să dezvolţi o afacere în România. „Este foarte greu să faci afaceri în România. Te sufocă cu inspecţii, cu controale, am avut cinci controale în cinci săptămâni. Este un stres pentru că legislaţia este atât de stufoasă încât este greu să fii în regulă cu toate“.