Bank of Cyprus s-a redeschis şi poate atrage iarăşi depozite cu dobânzi de peste 6% pe an la lei şi 4% pe an la euro

Autor: Ciprian Botea 01.05.2013
Sucursala de la Bucureşti a Bank of Cyprus îşi reia de la zero operaţiunile de retail după transferul depozitelor şi creditelor acordate persoanelor fizice şi firmelor mici şi mijlocii către Marfin, toată paleta de produse adresate acestei categorii de clientelă fiind menţinută în portofoliul băncii.
 
„Banca îşi păstrează în continuare tot portofoliul de produse de retail şi va putea atrage clienţi noi. Menţinem în ofertă şi produsele de economsire“, au declarat pentru ZF reprezentanţii băncii.
 
Bank of Cyprus a transferat la sfârşitul săptămânii trecute depozite de 77 mil. euro către Marfin Bank, un jucător de talie redusă cu acţionariat cipriot, acestea fiind acoperite cu credite de retail şi lichidităţi de 82 mil. euro. Clienţii au fost transferaţi la Marfin după ce banca a fost închisă aproape o lună, perioadă în care banii au fost blocaţi în conturile de depozit.
 
Sucursala Bank of Cyprus şi-a suspendat temporar activitatea la începutul lunii aprilie în vederea găsirii unui cumpărător, pe fondul unor retrageri masive din depozite declanşate de criza bancară din Cipru. Soluţia Marfin a venit după ce negocierile pentru vânzarea în integralitate a băncii au eşuat. Banca a rămas totuşi cu un portofoliu consistent de credite corporate, finanţate din linii de credit de la banca-mamă, precum şi cu o parte din depozite – acelea puse de clienţi drept garanţie în contul creditelor acordate.
 
Bank of Cyprus avea un portofoliu de credite corporate de circa o jumătate de miliard de euro la sfârşitul lunii sep­tembrie 2012, potrivit ultimelor date disponibile. Cifrele publicate du­pă primele nouă luni din 2012 indicau o expunere foarte mare pe imo­biliare şi turism. Astfel, soldul cre­ditelor acordate în imobiliare ajun­gea la 225 mil. euro, adică 40% din total. Ciprioţii au închis toată re­ţeaua, cu excepţia sucursalei de pe Calea Dorobanţilor, după ce au trans­ferat odată cu portofoliul de de­pozite şi circa 60 de angajaţi la Marfin. Banca a mai rămas cu 90 de angajaţi, care activează în sediul central şi în sucursala din Dorobanţi.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro