România este una dintre codaşele UE la cheltuielile statului pentru învăţământ

Autor: Ioana Nita 01.05.2013

România se numără printre ultimele cinci ţări din Uniunea Eu­ropeană în privinţa mărimii fon­durilor alocate de stat pentru educaţie, unul dintre cele mai im­portante domenii pentru dezvol­tarea unei ţări, cheltuielile publice pentru învăţământ raportate la PIB fiind de doar 4,1% în 2011, mai mari doar faţă de cele ale Greciei, Slovaciei şi Bulgariei.

Deşi ponderea în PIB a chel­tuielilor publice pentru învăţă­mânt a crescut în 2011 faţă de 2010, Ro­mânia tot nu a reuşit să depăşească media UE de 5,34%, potrivit datelor Eurostat.

În 2010 chel­tuielile cu educaţia au reprezentat 3,4% din PIB.

Statele fruntaşe la fonduri alocate învăţământului sunt Dane­marca (7,8% din PIB), Cipru (7,2%) şi Suedia (6,67%). În cazul Bulgariei, ocupanta ultimului loc în clasament, indi­catorul este de 3,6%.

De obicei, rezultatele investi­ţiilor în capitalul uman nu apar imediat, ci acestea se observă pe termen lung. Mărirea acestor chel­tuieli, inclusiv pentru în­văţământ, este necesară pentru a se asigura calificarea superioară a forţei de muncă şi implicit competitivitatea economiei la nivel internaţional.