Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii: Poporul britanic finanţează sistemul de sănătate. Imigranţii nu pot cere acces la ceva ce n-au contribuit

Ziarul Financiar 09.05.2013

România a devenit o piaţă tot mai atractivă pentru investitorii britanici, pentru că există semne pozitive din zona economică şi din cea politică. Prezent ieri 9 mai la emisiunea ZF Live cu ocazia Zilei Europei, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a susţinut: „Există două obiective ale României în această perioadă: reforma economiei în cadrul programului cu FMI şi UE şi reforma în justiţie, în lupta cu corupţia, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am observat un progres în ambele obiective, foarte important în relaţiile bilaterale între România şi Marea Britanie şi pentru investitorii britanici“.

Marea Britanie ocupă locul 14 în clasamentul investitorilor străini în Ro­mânia, cu un stoc al investiţiilor în 2011 de doar 719 mil. euro (1,3% din totalul investiţiilor străine în Ro­mânia), potrivit datelor BNR.

În contextul în care, din 2014, Marea Britanie este obligată să deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari, în Marea Britanie a pornit o amplă dezbatere pentru blocarea eventualului acces al acestora la serviciile sociale şi medicale. Regina Marii Britanii a susţinut în parlament punctul de vedere al guvernului britanic de limitare a accesului „străinilor“ la aceste servicii, iar ambasadorul de la Bucureşti susţine că aşa şi trebuie, pentru că doar britanicii contribuie la acestea. Pe de altă parte, medicii şi specialiştii români racolaţi de Marea Britanie au fost şcoliţi în România, companii precum Vodafone fac profituri în România de sute de milioane de euro şi, cu un salariu modest, un britanic poate să cumpere pământ ieftin în România. Toate sunt posibile ca urmare a liberei circulaţii a capitalului, conform prevederilor UE. Când e vorba de libera circulaţie a oamenilor şi a drepturilor lor la servicii sociale şi de sănătate egale cu ale rezidenţilor britanici, de asemenea prevăzută în tratatele UE, se impun restricţii pentru români.

ZF: Cum explicaţi că Royal Bank of Scotland a decis să iasă de pe piaţa locală de retail?

Martin Harris: RBS este într-un proces de re­structurare, iar România a fost singura piaţă din lume, în afară de Marea Britanie, unde banca avea operaţiuni de retail. Banca va rămâne în România, dar doar cu operaţiuni corporate.

ZF: Poate deveni România o piaţă mult mai interesantă pentru investitorii din Marea Britanie?

M.H.: Nu e posibil pentru companiile britanice să se bazeze doar pe pieţe tradiţionale, investitorii trebuie să caute noi pieţe.

În Cluj sunt câteva sute de locuri de muncă în IT, create de firme şi organizaţii britanice.

IT-ul este viitorul României, iar firmele britanice fac parte din această viziune.

 Anul trecut, România a avut o creştere economică de 0,7%. Este mai mult decât în Marea Britanie sau Franţa, însă mai puţin decât Polonia şi tările baltice. Este foarte important să se facă reforme, pentru a se îmbunătăţi competitivitatea.

 

 

ZF: În Marea Britanie, sectorul de sănătate este integral în mâinile statului. Cum vedeţi direcţia bună pentru România în reforma sănătăţii?

M.H.: În primul rând, investiţiile în sănătate trebuie să crească, indiferent dacă este vorba de investiţii private, de stat sau ale organizaţiilor caritabile. 

În momentul de faţă, nivelul de investiţii în domeniul de sănătate în România nu e suficient. Fiecare stat are un sistem propriu. E greu să dau un sfat.

ZF: Vor avea românii drept de muncă în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014?

M.H.: Guvernul britanic va ridica restricţiile la sfâr­şitul anului. Suntem pro circulaţiei libere de forţă de muncă între cele două state. Imigranţii români sunt mun­­citori, plătesc taxe şi apreciaţi de angajatorii britanici. Măsurile vor fi luate la fel pentru toţi cetăţenii din UE. În momentul de faţă sunt 96.000 de români în Marea Britanie.

ZF: Vor avea acces românii după 1 ianuarie 2014 integral la serviciile medicale şi sociale din Marea Britanie?

M.H.: Avem un sistem de sănătate finanţat de stat, de noi, poporul britanic, un sistem naţional. Serviciile sunt gratuite, deoarece noi am contribuit mult.

În Marea Britanie există o dezbatere dacă este egal pentru cetăţenii britanici ca un om care a venit în Marea Britanie să beneficieze de aceste servicii chiar dacă nu a contribuit.