Dacă depui 1.000 de lei în contul curent, după o lună rămâi cu maximum 996 de lei

Autor: Anelis Baciu 14.05.2013
Un client care depune 1.000 de lei în contul curent, dar nu face nicio plată timp de o lună şi ulterior se hotărăşte să închidă contul ajunge să scoată cu până la 12,5 lei mai puţin decât a depus având în vedere că în cele mai multe cazuri băncile nu bonifică sumele la vedere.
 
Doar două bănci din primele 20 din sistem, respectiv Banca Transilvania şi Citibank, nu percep comision pentru administrarea contului curent, în timp ce restul au tarife cuprinse între 1 leu şi 7,5 lei pe lună, potrivit datelor de pe site-urile instituţiilor de credit.
 
WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania
 
Contul curent este produsul de bază în relaţia client-bancă, fiind necesar pentru constituirea sau lichidarea depozitelor, depuneri şi retrageri de numerar, utilizarea unui card, contractarea unui credit şi efectuarea de plăţi sau transferuri. Cele mai multe bănci au tarife zero doar pentru deschiderea conturilor.
 
Din nevoia de a identifica alte surse de venituri pe fondul prăbuşirii vânzărilor de credite, bancherii au introdus comisioane noi în criză şi au schimbat mai des grila de tarife pentru servicii curente. Jucătorii mari, în special, încearcă să profite de baza largă de clienţi pentru a compensa veniturile mai mici din dobânzi, ca urmare a subţierii portofoliilor de credite.
 
„Băncile au vizat în ultima perioadă reducerea cheltuielilor, însă numai scăderea costurilor nu este suficientă. Astfel, au simţit nevoia de creştere a veniturilor, iar până la reluarea creditării şi obţinerea de venituri din dobânzi singura soluţie pe care o au este majorarea comisioanelor“, comentează Dragoş Cabat, analist financiar.
 
Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro