SIF-urile şi FP au monopolizat interesul investitorilor de pe bursă

Autor: Stefan Musgociu 14.05.2013

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au închis ieri cu variaţii nesemnificative, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP), Erste (EBS) şi un deal cu 0,91% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat aproape două treimi din lichi­ditate.

Titlurile Fondului Proprietatea, SIF Muntenia şi SIF Moldova au înregistrat corecţii, în timp ce acţiunile celorlalte trei SIF-uri au închis şedinţa cu creşteri semnificative. Per asamblu, însă, SIF-urile şi FP au avut evoluţii pozitive în ultimele zile, având în vedere că acţiunile s-au corectat nesemnificativ în ciuda trecerii datelor de dividend.

„Deşi în piaţă se aşteptau corecţii semnificative pe SIF-uri după datele de înregistrare pentru dividende, se pare că există suficient interes la cumpărare şi asta datorită contextului extern favo­ra­bil şi perspectivelor pentru dividende de anul viitor. A existat o reacţie de cum­părare destul de precipitată în ziua ex-di­vidend, explicabilă prin discountul la care se tranzacţionează aceste acţiuni, dar şi prin faptul că în ciuda creşterilor ge­nerale pe pieţele internaţionale, SIF-urile au înregistrat scăderi în ultima lună“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance Gabriel Necula.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,25%, în timp ce indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,38%. În schimb, indicele general al bursei, BET-C, care nu cuprinde acţiunile SIF, a scăzut cu 0,1%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,5 mil. lei (10 mil. euro).