Băsescu îl lasă, în sfârşit, pe Ponta să reprezinte România la un summit al UE

Autor: Iulian Anghel 15.05.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că îi va mandata pe premierul Vicitor Ponta să reprezinte România la summit-ul şefilor de state sau de guverne din UE din 22 mai.

"Am decis ca pe 22 mai să participe premierul, pe baza unui mandat pe care i-l voi aproba până la plecare", a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă.

În urmă cu un an, unul dintre motivele scandalului politic care a culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu a fost reprezentarea României la Bruxelles. La summit-ul de vară din 2012 premierul a mers la Bruxelles, în ciuda faptului că Curtea Constituţională a stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la întâlnirile internaţionale. Preşedintele a refuzat să se mai deplaseze la summitul UE.

La summit-ul de toamnă din 22-23 noirmbrie, Traian Băsescu a refuzat să-i încredinţeze premierului Victor Ponta mandatul de a reprezenta România după cum a cerut acesta. Se discuta atunci despre bugetul multianual al Uniunii pentru 2014-2020. Băsescu i-a propus premierului să meargă împreună, "ofertă" refuzată de şeful guvernului.

La summitul din februarie 2013 unde a fost adoptat bugetul multianual al Uniunii a mers tot preşedintele care, întors acasă, a fost acuzat de premier că a negociat în defavoarea României fondurile ce urmează să fie primite între 2014-2020 – aproape 40 mld. euro.

De fiecare dată şeful statului a motivat că are mai multă experienţă în relaţia cu UE decât premierul.