Un client care depune 250 de lei lunar timp de doi ani primeşte maxim 346 de lei dobândă de la bancă

Autor: Ciprian Botea 21.05.2013
Un client care depune lunar 250 de lei, adică 15% din valoarea unui salariu mediu, într-un cont de economii timp de doi ani acumulează până la finalul contractului o dobândă netă de maxim 346 de lei (circa 100 de dolari), adică mai puţin de 6% din totalul depunerilor.
 
Numai două bănci, respectiv Volksbank şi Intesa, mai afişează dobânzi de peste 6% pe an la conturile de economii, dar randamentul real este mai mic luând în calcul comisionul de lichidare a contului şi impozitul de 16% datorat pe veniturile din dobânzi.
 
WikiZF: Profilul companiei Volksbank
 
Multe bănci au coborât însă cu dobânzile la conturile de economii în lei pe palierul de 4% pe an, ceea ce înseamnă că un client care acumulează din depuneri 6.000 de lei timp de doi ani, primeşte de la bancă o dobândă netă de 210-240 de lei, adică mai puţin decât suma economisită lunar.
 
ING Bank, OTP şi Banca Feroviara plătesc puţin peste 4% pe an la conturile de economii, în timp ce BCR şi respectiv ProCredit Bank plătesc 5,8% pe an şi respectiv 5,5% pe an. Multe bănci au coborât în prezent cu dobânzile standard la depozitele la termen pe palierul de 4% pe an.