Topul celor mai profitabile bănci în 2012. Ierarhia jucătorilor cu pierderi are mai multe poziţii

Autori: Ciprian Botea , Razvan Voican 23.05.2013
Raiffeisen Bank a fost cea mai profitabilă bancă de pe piaţă anul trecut, cu un rezultat net de 392 milioane de lei (88 mil. euro), fiind urmată de Banca Transilvania cu 320 mil. lei, ING Bank cu circa 195 mil. lei şi UniCredit Ţiriac, care a raportat un profit net de 177 milioane de lei.
 
Acestea sunt de altfel singurele bănci din primii zece jucători după active care au înregistrat profit pe anul trecut. Singura bancă de top care nu şi-a publicat încă rezultatele este CEC Bank, dar surse din piaţă afirmă că instituţia de credit controlată de stat a rămas pe profit. Banca avusese în 2011 un profit net de 78 mil. lei.
 
Austriecii de la Raiffeisen au luat locul BRD pe poziţia numărul unu în clasamentul profiturilor, chiar dacă pe 2012 a avut un rezultat mai mic cu 3% decât în 2011 din cauza creşterii cheltuielilor cu provizioanele. Raiffeisen se numără printre puţinele bănci care au reuşit să-şi conserve profitabilitatea pe tot parcursul crizei pe seama deciziilor strategice luate înaintea declanşării acesteia.
 
Banca Transilvania, care este clasificată de anul acesta drept instituţie de credit cu capital privat majoritar străin în urma unor achiziţii făcute pe bursă de nerezidenţi, se detaşează pe piaţa bancară prin performanţa de a fi reuşit să urce pe locul al treilea în clasamentul activelor şi a-şi menţine în acelaşi timp profitabilitatea, clasându-se chiar pe locul al doilea la acest capitol.
 
Olandezii de la ING, care au avansat pe locul 8 după active, au obţinut în 2012 cel mai bun rezultat de când este pe piaţă, în condiţiile în care a ţinut pe loc cheltuielile operaţionale, în timp ce venitul net i-a crescut cu aproape 20%, reuşind să absoarbă impactul majorării cu circa 60% a costurilor de risc.
 
Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro