Topul celor mai mari clinici şi spitale private: primii cinci jucători au afaceri de 192 mil. euro

Autor: Ioana David 27.05.2013
Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa privată de servicii me­dicale - MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador şi Gral - au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 192 mil. euro, în creştere cu 24% comparativ cu nivelul din 2011, arată o analiză a ZF pe baza datelor anunţate de companii.
 
Evoluţia s-a bazat pe investiţiile finalizate în 2011, în condiţiile în care anul tre­cut a fost mai degrabă unul de consoli­da­re. Per total, în domeniul serviciilor me­di­cale private, în perioada 2011-2012 au fost finalizate investiţii de circa 230 mil. euro, potrivit calculelor ZF. În aceste condiţii, toţi jucătorii din top 5 au realizat anul trecut creşteri de venituri de cel puţin 10%.
 
MedLife, afacere controlată de familia Marcu, a realizat cea mai mare cifră de afaceri din această industrie, apropiindu-se de pragul de 60 mil. euro. În cadrul MedLife la finalul lui 2012 lucrau aproape 2.500 de oameni.
 
Creşterea puternică a marilor operatori are loc pe fondul unei pieţei care începe totuşi să piardă din turaţie. Cu toate că în anii de criză domeniul s-a remarcat ca fiind unul dintre cele mai dinamice din economie, în 2012 industria a dat primele semnale de saturaţie. În aceste condiţii au apărut şi voci care anunţă că industria se pregăteşte şi de insolvenţe pentru jucători de talie mică ce nu au avut timp să-şi consolideze businessul.
 
Explicaţia creşterilor înregistrate de marii jucători este atât extinderea, cât şi faptul că aceştia câştigă teren în detrimentul firmelor de talie mai redusă, care se confruntă cu probleme legate de încasări.
 
Aşteaptă stagnare în 2013
 
Începutul de an 2013 a fost dificil în industria privată de sănătate, înregistrându-se o stagnare, este de părere Robert Şerban, acţionar al Gral Medical.
 
În ianuarie, noul ministru al sănătăţii a anunţat că intenţio­nează să nu mai deconteze servicii realizate în spitalele private, ceea ce ar fi şters o sumă importantă din rulajul acestora. Deşi deocamdată acest plan nu s-a materializat, intenţia i-a determinat pe operatori să fie în continuare rezervaţi în legătură cu planurile de dezvoltare.
 
„Piaţa de servicii medicale va evolua în acelaşi ritm până la finalul anului (adică va stagna - n.red.)“, a spus Robert Şerban. El deţine Gral Medical împreună cu soţia sa, Georgeta Şerban.
 
Piaţa de servicii medicale private este dominată de afaceri ale antreprenorilor locali, familia Marcu, Doris Andronescu, Robert şi Georgeta Şerban, putând fi consideraţi cei mai puternici. Un singur jucător strategic străin - Medicover - s-a impus în top cinci, în timp ce fondul de investiţii Advent Internaţional deţine pachetul majoritar la Regina Maria.
 
Cât fac cele mai mari spitale de stat
 
În altă ordine de idei, primele cinci spitale de stat au bugete cumulate de 110 mil. euro, sumă care ia în calcul doar banii încasaţi de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru serviciile de spitalizare şi care nu include sumele pe care aceste spitale le obţin din alte servicii prestate.
 
În cadrul celor mai mari cinci operatori privaţi lucrează peste 6.000 de oameni, arată datele furnizate, iar recrutările vor continua şi în 2013. Informaţiile Institutului Naţional de Statistică arată că la finalul lunii ianuarie în sectorul de sănătate şi asistenţă socială lucrau 332.700 de persoane.