Bruxellesul închide procedura de deficit excesiv împotriva României

Autor: Iulian Anghel 29.05.2013

Comisia Europeană (CE) a recomandat ieri Consiliului încheierea procedurii de deficit excesiv în cazul României, după ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis în UE şi estimează menţinerea atât a deficitului, cât şi a îndatorării publice în limita permisă în Tratatul UE.

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, după standardele UE, iar executivul comunitar estimează o reducere la 2,6% pentru anul în curs şi la 2,4% pentru 2014.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la sancţiuni financiare în cazul statelor din zona euro, în timp ce ţările non-euro pot fi pedepsite prin blocarea accesului la fonduri UE.

Comisia arată că procedura de deficit excesiv (peste 3% din PIB) pentru România a fost lansată în 2009. Recesiunea mult mai mare decât se estimase din 2009 a dus la o scădere semnificativă a veniturilor publice, ceea ce a determinat o creştere a deficitului public la 9% din PIB, în ciuda eforturilor depuse în vederea reducerii cheltuielilor publice.

„Deficitul a fost ulterior redus la 6,8% din PIB în 2010, la 5,6% din PIB în 2011 şi la 2,9% din PIB în 2012, valoare care este sub valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în tratat. În previziunile serviciilor Comisiei din primăvară pentru 2013 se estimează că deficitul public general va scădea la 2,6% din PIB în 2013 şi la 2,4% din PIB în 2014 – în condiţiile menţinerii politicilor actuale – astfel rămânând cu mult sub valoarea de referinţă de 3% din PIB din tratat“, justifică Comisia recomandarea sa de scoatere a României din procedura de deficit excesiv.

Executivul comunitar se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să rămână sub 3% în perioada prognozată, 2013-2014, după ce România a reuşit să ajungă la 2,9% anul trecut.

Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009.

 

Recomandările Comisiei Europene

Comisia Europeană a recomandat României ieri zece măsuri majore care să o ajute să-şi îmbunătăţească performanţele economice.

Comisia Europeană a prezentat ieri recomandările specifice de ţară, pe care Comisia le elaborează anual în cadrul exerciţiului intitulat Semestrul European.

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013