Vacanţa de vară pe litoral: cât costă un sejur de şapte nopţi în România, Bulgaria, Turcia şi Grecia

Autor: Mirabela Tiron 09.06.2013
Un antreprenor român: „De trei-patru ani nu am mai fost în vacanţă în Mamaia. A rămas mai mult o destinaţie de weekend“.
 
Un sejur de şapte nopţi pentru două persoane, cu cazare la un hotel de cinci stele, cu mic dejun inclus, costă puţin peste 1.900 de euro în sta­ţiu­nea Mamaia, de aproape do­uă ori mai mult decât la  Nisi­purile de Aur (Bulgaria), în Halkidi­ki (Grecia) sau chiar Antalya (Turcia), potrivit unei analize a ZF ce a luat în calcul ofertele a patru hoteluri de cinci stele de pe site-ul internaţional de rezervări booking.com, pentru perioada 22-29 iulie.
 
Tarifele analizate sunt valabile pentru pe­rio­ada menţionată mai sus, nefiind gene­ral va­labile, dat fiind că preţurile diferă de la un ho­tel la altul, de aceeaşi clasificare, de pe­rioa­da de călătorie şi de canalul prin care se distribuie.
 
Hotelurile de lux a căror ofertă afişată de site-ul de rezervări a fost luată în consi­de­rare pentru comparaţie sunt Vega din Ma­maia, ce operează 125 de camere, o piscină out­door, un cen­tru spa şi un spaţiu de joacă pen­tru co­pii, Melia Hotel Hermitage din Nisi­purile de Aur operează 727 de camere, pis­cină inte­rioa­ră, ex­te­rioară, centru spa, lo­curi de joacă pentru co­pii, zonă cu mese de bi­liard, tenis de masă şi alte facilităţi, fiind unul dintre cele mai lu­xoa­se hoteluri din sta­ţiu­nea din Bulgaria. Din staţiunea Antalya (Turcia) a fost aleasă oferta hotelului de cinci stele  Porto Bello, cu 346 de camere, pis­cină outdoor şi indoor, lo­curi de joacă pen­tru copii şi teren de tenis, iar din sta­ţiu­nea Halkidiki (Grecia) cea a hote­lu­lui de cinci stele Possidi Holidays Re­sort&Suite, cu 124 de camere, o piscină out­door, teren de tenis, centru spa, loc de joacă pentru copii.
 
Toate hotelurile din străinătate luate în cal­cul în analiza ZF au avut clienţi români în va­canţă, după cum arătau comentariile postate de vizitatori pe site-ul de rezervări booking.com.
 
„Nu am mai fost de trei-patru ani în va­can­ţă în Mamaia. Am ales litoralul din Gre­cia, Turcia şi chiar pe cel din Italia sau Spania, încercăm să vedem locuri noi. Ma­ma­ia este mai mult o destinaţie de week­end“, a spus Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei de curierat FAN Courier, cu afaceri de circa 50 mil. euro anual.
 
Şi Iulian Gavrilov, 29 de ani, de profesie in­giner,  spune că în ultimii patru ani nu a mai avut nicio vacanţă în Mamaia. „Am mers doi ani la rând în Grecia, în Halkidiki şi Thassos, datorită raportului calitate/preţ, iar în acest an plănuiesc să ajung tot în Gre­cia“, a spus el.
 
Litoralul din Grecia şi Turcia atrage câte­va sute de mii de români anual în se­zonul de vară, potrivit datelor din piaţă. Statis­tici oficiale nu există. Spre aceste desti­naţii, agenţiile de turism locale au şi cele mai multe zboruri charter în sezonul de vară. Re­cent, oficialii companiei Blue Air spuneau că vara aceasta sunt programate 14-15 curse spre Antalya (zbor charter) din Bacău.
 
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, românii au avut anul trecut 11,1 mi­lioane de plecări în străinătate, înre­gis­trate la punctele de frontieră. Date legate de nu­mă­rul de înnoptări înregistrate de româ­nii care au ieşit din ţară nu este cunoscut. Su­ma lă­sată de români în străinătate se ridică la pes­te un miliard de euro, potrivit datelor BNR.
 
Un cuplu plăteşte mai mult în Mamaia şi dacă alege un hotel de patru stele în regim all-inclusive. Pe fondul unei oferte defici­ta­re, doar câteva hoteluri de pe litoralul ro­mâ­nesc oferă pachete all-insclusive, tariful este mai ridicat decât cel practicat de hotelurile de pe litoralul bulgăresc, turcesc sau grecesc.
 
Hotelierii români de pe litoral au însă avan­tajul proximităţii, costul cu transportul suportat de români fiind mai mic decât cel al unei deplasări în Bulgaria, Turcia sau Gre­cia, ce încarcă factura sejurului.
 
Şapte nopţi de cazare la un hotel de pa­tru stele în regim all-inclusive în Mamaia costă circa 1.200 de euro, faţă de 750 de euro în staţiunea Nisipurile de Aur şi puţin peste 1.000 de euro în Antalya şi Halkidiki, pentru o călătorie în perioada menţionată mai sus.
 
În ultimele zile, imaginea  turistică a Tur­ciei a fost afectată din cauza protestelor şi a incidentelor violente care au loc la Istan­bul pe fondul nemulţumirii turcilor faţă de politicile premierului Erdogan.
 
Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy, spunea în cadrul emisiunii ZF Live că turismul românesc ar trebui să fruc­ti­fice acum ceea ce se întâmplă în Turcia. Istan­bul este una dintre destinaţiile turceşti care atra­g cei mai mulţi turişti. Cererea pentru va­canţe este sensibilă la evenimente precum miş­cări vio­lente în stradă, cum au avut loc şi în Egipt, ce­ea ce a dus la reorientarea turiş­ti­lor spre al­te destinaţii în defavoarea ţării ara­be din nordul Africii.
 
 
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013