Efectul epuizării fondurilor "Prima Casă": Preţurile locuinţelor ar putea scădea accelerat

Autor: Cristina Cuncea 19.06.2013

Peste 70% dintre cei interesaţi să cumpere o locuinţă vor să acceseze "Prima Casă", nefiind eligibili şi pentru alte tipuri de credite ipotecare, astfel că odată cu epuizarea fondurilor alocate de stat pentru program preţurile locuinţelor ar putea scădea accelerat deoarece cererea se va reduce.



"Încheierea programului «Prima Casă» crează premisele unei scăderi accelerate a preţurilor în cartiere în următorul interval de aproximativ 3 luni, atât cât este estimat până la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental. Peste 70% din totalul cererii solvabile existente astăzi pentru oferta disponibilă în anumite cartiere din capitală s-ar putea evapora o dată cu stoparea programului. Până în momentul reîntâlnirii cererii solvabile cu oferta disponibilă, putem anticipa o deconectare a unei bune părţi a pieţei imobiliare de la tranzacţionare. În lipsa soluţiilor de creditare, pe termen mediu, efectul de scădere a preţurilor poate fi resimţit în toate zonele din Bucureşti", se arată într-un comunicat al HomeFinders.ro.

Portalul, specializat în achiziţia de locuinţe, a realizat un studiu în perioada mai 2012-mai 2013 pe un eşantion de peste 464 de cumpărători de locuinţe în Bucureşti, pentru a stabili caţi dintre ei pot finanţa achiziţionarea locuinţei doar prin programul "Prima Casă".

Din studiu a reieşit că 167 persoane dintre cei intervievaţi (adică 36%) ţinteau o achiziţie de locuinţe în cartiere vechi, iar pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achiziţie erau asigurate de programul "Prima Casă".

"Au apărut în piaţă proprietari care nu vor să-şi asume riscul de a amâna vânzarea în contextul epuizării fondurilor disponibile Prima Casă şi acceptă sau chiar propun un nivel mai scăzut al preţurilor pentru a fi competitivi în raport cu celelalte oferte", a declarat Matei Maloş, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, acesta nu exclude un blocaj total în trimestrul patru din 2013 în zonele în care cererea solvabilă este mult mai redusă faţă de oferta disponibilă pe piaţă.

Potrivit HomeFinders.ro anul trecut au fost tranzacţionate 22.000-24.000 proprietăţi în Bucureşti, aproximativ 40% fiind finanţate prin programul "Prima Casă".

Valoarea finanţărilor acordate prin programul "Prima Casă" în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza însă în trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare.