Ritmul de construcţie a autostrăzilor este de trei ori mai mic decât anul trecut, iar constructorii nu au mai primit bani

Autor: Andreea Neferu 01.07.2013

Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi aflate în construcţie, cu o lungime cumulată de 250 de kilometri, sunt finalizate în proporţie de 68%, deşi multe dintre ele trebuia să fie gata în aprilie. Ritmul de construcţie din perioada 1 mai-1 iunie, de circa 2,7%, este de trei ori mai mic decât cel care se înregistra în luna mai a anului trecut şi pune sub semnul întrebării modul în care se vor desfăşura lucrările de construcţie anul acesta, mai ales că statul a redus puternic cheltuielile cu investiţiile. Compania de drumuri a plătit circa 1,2 miliarde de euro pentru aceste autostrăzi, echivalentul a două treimi din valoarea contractuală a acestora. 

Cele zece şantiere de autostrăzi aflate în prezent în construcţie au înaintat, în medie, cu 2,7% în perioada 1 mai-1 iunie, în contextul în care în aceeaşi perioadă a anului trecut avansul era de circa 8%, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).