China este în pragul primului mare bailout bancar

Autor: Radu Racu 09.08.2013
Autorităţile din China lucrează la o nouă platformă comercială care le va permite băncilor să vândă active unei game mai variate de investitori, o decizie care pregăteşte terenul pentru primul bailout bancar din statul asiatic sau o posibilă vânzare de active către investitori privaţi, scrie Reuters.
 
Platforma comercială, aflată în prezent în faza de testare, este gândită pentru a face legătura băncilor cu o clasă nouă de investitori, inclusiv instituţii financiare non bancare şi companii mari.
 
În prezent, lipsa unui precedent bine stabilit pentru eliminarea eficientă a activelor oferă băncilor două posibilităţi: fie vând credite neperformante în tranzacţii private, majoritatea către fonduri de investiţii susţinute de stat, fie continuă să le rostogolească pe termen nelimitat pentru a evita încadrarea lor ca pierderi contabile.
 
Majoritatea anliştilor intervievaţi de Reuters cred că Beijingul va fi forţat în cele din urmă să folosească fonduri publice pentru a scăpa de o parte din activele toxice ale băncilor de stat, dar posibilitatea de a cointeresa jucători din mediul privat ar reduce costurile unui astfel de bailout.
 
Autoritatea bancară din China (CNRC) va introduce un aşa numit "sistem de transferare a creditului" pe piaţa interbancară, în care vor fi incluse şi instituţii financiare non-bancare cât şi companii mari, au declarat pentru Reuters trei surse apropiate situaţiei.
 
Sistemul va permite transferul titlurilor acoperite de anumite active precum şi pachete de credite.
 
Băncile chineze se confruntă cu un volum tot mai ridicat de active toxice, generat de politica de creditare dintre anii 2008 şi 2010. Jucătorii implicaţi în piaţa chineză estimează că valoarea reală a creditelor neperformante este mult mai mare decât anunţă autorităţile, mai ales că o  bună parte din aceste credite au fost acordate autorităţilor locale.