Un avocat elveţian povesteşte cum a ascuns milioane de dolari pentru clienţi evazionişti

Autor: Andrei Cîrchelan 18.08.2013

Un avocat elveţian a recunoscut în faţa tribunalului la New York faptul că timp de peste 10 ani a ajutat clienţi americani să ocolească impozitele, ascuzând milioane de dolari în conturi secrete. Acum el va oferi autorităţilor toate detaliile privind operaţiunile prin care ajuta clienţii să comită evaziune fiscală, potrivit Bloomberg.

Edgar Paltzer, 57 de ani, a fost pus sub acuzare în cadrul unei anchete mai extinse legate de evaziunea fiscală prin conturi offshore. Cooperarea lui cu autorităţile americane va aduce la lumină detalii legate de felul în care bancherii şi consultanţi elveţieni foloseau corporaţii fantomă pentru a muta sume de bani şi bijuterii peste graniţă, unde activele erau ascunse de autorităţile fiscale.

Începând cu anul 2008 autorităţile din Statele Unite au pus sub acuzare mai bine de 90 de persoane, inclusiv 24 de bancheri, avocaţi şi consultanţi, în acţiunile împotriva evaziunii fiscale.

Paltzer a recunoscut că între 2000 şi 2012 a acţionat ca intermediar financiar, ajutând contribuabilii americani să evite taxele şi impozitele asupra veniturilor globale.

„Am înfiinţat în mod deliberat fundaţii şi corporaţii fantomă, care le-au permis acestor contribuabili să ascundă conturi şi veniturile din aceste conturi în faţa autorităţilor fiscale. Am ajutat aceşti contribuabili să îşi evite îndatoririle legale. Eram conştient că este un comportament greşit”, a spus Paltzer în faţa judecătorului.

Potrivit documentelor de acuzare, Paltzer a ajutat o femeie din California să ascundă 3,1 mil. dolari într-un cont anonim moştenit de la tatăl ei. Contul ar fi fost ţinut de banca elveţiană UBS în numele unei fundaţii fantomă din Lichtenstein.

Paltzer a ajutat-o pe femeie să mute banii la o altă bancă elveţiană, a înfiinţat o corporaţie “la cheie” în Insulele Virgine Britanice, după care o ţinea la curent pe clientă prin e-mail-uri în care cecurile erau denumite „vederi”.

De asemenea, Paltzer ar fi ajutat un bărbat din Connecticut să repatrieze milioane de dolari prin bijuterii pe care i le livra, inclusiv un inel cu rubin în valoare de 1,98 mil. dolari şi diamante în valoare de 1,7 mil. dolari.

Pentru acţiunile sale Paltzer ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare, însă faptul că a fost de acord să coopereze cu autorităţile ar putea contribui la reducerea acestei sentinţe.

Acţiunile autorităţilor americane împotriva evaziunii fiscale au luat amploare în 2009. La momentul respectiv, cea mai mare bancă elveţiană, UBS, a evitat o anchetă penală după ce a plătit suma de 780 mil. dolari, a recunoscut că a contribuit la evaziune fiscală în SUA şi a furnizat detalii legate de 4.500 de conturi. Anul trecut, într-o speţă similară, SUA au pus sub acuzare banca Wegelin & Co, cea mai veche bancă privată din Elveţia. Instituţia financiară a pledat “vinovat” în ianuarie şi a plătit 74 mil. dolari.