Investitorii au urcat cotaţia BVB la maximul ultimului an

Autor: Stefan Musgociu 22.08.2013

Bursa a crescut uşor în şedinţa de joi, iar acţiunile BVB au urcat cu peste 2% şi au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, la o zi după ce ASF şi-a dat avizul ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,82% peste nivelul de miercuri. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea, a avansat cu 0,85%.

„Cred că perioada de vacanţă a investi­torilor se prelungeşte. Doar aceasta poate fi explicaţia pentru ru­lajele reduse, în con­diţiile în care până acum am asistat doar la ştiri pozitive, chiar dacă pieţele externe dau semne de oboseală“, a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,2 milioane lei, sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de miercuri, de numai 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Acţiunile BVB au continuat evoluţia de miercuri şi au urcat cu 2,21%, la 24,02 lei, pe rulaje în creştere.

Acesta este cel mai mare preţ de închidere al titlurilor BVB din 10 septembrie 2012, când cotaţia de la finalul şedinţei a fost de 24,14 lei.

Cotaţia maximă atinsă joi de acţiunile BVB a fost de 24,6 lei, respectiv cu 4,68% peste închiderea de miercuri.

În ultimele două şedinţe aceste titluri au avansat cu 6,1% în urma avizului acordat de Auto­ritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.

„După avizarea di­rectorului general, preţul acţiunii BVB a urcat ver­tiginos, investitorii având încredere maximă în CV-ul acestuia şi în posibilităţile lui de a-şi realiza programul impus de către consiliul de administraţie. Probabil că ascensiunea preţului nu se va opri aici, mai ales dacă noul director general va veni cu declaraţii optimiste“, a mai spus Murgoci.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.