Bâlteanu împarte averea SIF 4 Muntenia cu SIF 2 Moldova

Autor: Cristian Hostiuc 23.08.2013

SIF 2 Moldova a anunţat vineri după amiază că preia 49% din capitalul SAI Muntenia Invest, societatea care administrează SIF 4 Muntenia, unde restul de 51% din acţiuni sunt deţinute de SIF 1 Banat-Crişana.

Astfel, Dragoş Bâlteanu, cel care a preluat în primăvara acestui an SIF 1 Banat Crişana îşi împarte portofoliul SIF 4 cu gruparea de la Cluj care intrase anterior în conducerea SIF 2 Moldova.

“Includerea în portofoliul SIF Moldova a unei societaţi de administrare a investiţiilor – SAI Muntenia Invest -  are ca obiectiv dezvoltarea şi restructurarea portofoliului de acţiuni. Hotărârea Consiliului de Administraţie se înscrie în reperele politicii de investiţii aprobate de acţionari, de eficientizare a activităţii de bază şi de diversificare a ţintelor investiţionale, cu menţinerea unui profil mediu de risc”, a declarat Costel Ceocea, preşedinte-director general al SIF Moldova.

După mai bine de 20 de ani în care SIF-urile au fost entităţi foarte greu de zdruncinat, apariţia unor lupi tineri a dus la schimbări în modul de acţiune al SIF-urilor. Prin intrarea SIF 2 Moldova în acţionariat practic SIF 4 Muntenia este împărţit în două cu SIF 1 Banat-Crişana.

SIF Moldova este controlată de grupul de la Cluj al cărui principal pion este Horea Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania şi de un investitor pe bursă extrem de discret, Rotaru.

În conducerea SIF Moldova a intrat şi Andrei Hrebenciuc, băiatul puternicului politician Viorel Hrebenciuc, eminenţa cenuşie a PSD.

Acum câţiva ani grupul de la Cluj a încercat să preia conducerea SIF 1 Banat-Crişana, dar s-a izbit de opoziţia preşedintelui de atunci, Ioan Cuzman. La începutul acestui an Dragoş Bâlteanu, un om de afaceri care conducea compania din energie Romenergo, a reuşit să îl dea jos pe Cuzman printr-o lovitură “paşnică”.

SIF banat Crişana şi SIF Moldova sunt printre principalii acţionari ai Băncii Transilvania.