FBI a găsit o vulnerabilitate majoră la o versiune de Android instalată pe milioane de smartphone-uri

Autor: Octavian Calei 26.08.2013

Milioane de utilizatori de smartphone-uri cu sistem de operare Android sunt expuşi pericolelor de securitate, cum ar fi viruşii sau capcanele întinse de hackeri pentru a culege date sensibile, arată un raport a departamentului de securitate din SUA (Homeland Security) realizat în colaborare cu FBI, scrie Business Insider.

Documentul susţine că Android, cea mai răspândită platformă pentru smartphone-uri, continuă să fie ţinta atacurilor cibernetice datorită „cotei de piaţă şi arhitecturii open source”.

Cei mai vizaţi sunt utilizatorii versiunii sistemului de operare Android 2.3.3 – 2.3.7 (Gingerbread) care a fost lansat în 2011 şi are mai multe probleme de securitate, rezolvate în variantele ulterioare.

Android deţine 80% din piaţa smartphone-urilor.

Raportul descrie şi câteva vulnerabilităţi ale sistemului de operare iOS, dezvoltat de Apple, prezente în versiunile mai vechi. Acestea includ viruşi care trimit mesaje text fără cunoştinţa proprietarului şi „rootkit-uri” care colectează locaţii şi parole.

Versiunea Android 4.3 (Jelly Bean) este considerată mult mai sigură, având integrată o funcţie care permite utilizatorilor să verifice aplicaţiile instalate de viruşi, potrivit Phandroid.