Tranzacţie de 7 milioane de euro pe Bursa de la Bucureşti: aproape 5% din acţiunile SIF Moldova au fost vândute

Autor: Stefan Musgociu 30.08.2013

Un pachet de acţiuni reprezentând 4,91% din acţiunile SIF Moldova (SIF2) a fost transferat printr-un deal de 31,7 milioane lei (7,1 milioane euro), volumul de titluri transferate fiind apropiat de cel transferat în luna martie de Banca Transilvania către casa cehă de brokeraj Wood&Company.



Tranzacţia a fost realizată la ora 11:02, la preţul de 1,243 lei, similar ultimei cotaţii de joi din piaţa principală.

Pachetul este foarte apropiat de cel transferat în 8 martie de Banca Transilvania către casa cehă de brokeraj Wood & Company Financial Services Praga, în ultima zi în care mai puteau fi cumpărate acţiuni pentru a participa la AGA din aprilie în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie al SIF Moldova. Pentru acţiunile respective, casa de brokeraj a emis warranturi pe care le-a preluat Banca Transilvania. Tranzacţia din martie s-a perfectat la un preţ de 1,55 lei/acţiune.

La începutul lunii aprilie, fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit că "grupul Banca Transilvania" şi firma cehă de brokeraj Wood&Company deţin împreună 9,8% din acţiunile societăţii de investiţii, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%. Astfel, CNVM le-a limitat drepturile de vot în AGA la 5% din acţiuni şi a dispus reducerea participaţiei la 5%.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie, fondul de investiţii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a anunţat că vrea să vândă un pachet reprezentând 2,5% din acţiunile SIF Moldova, însă nu a vândut titlurile respective deoarece a cerut un preţ de 2,06 lei/acţiune, aproape dublu faţă de cotaţia acţiunilor SIF Moldova pe bursă de la acel moment, de 1,21 lei/titlu.

La jumătate de oră după realizarea deal-ului de vineri, pe piaţa principală au fost realizate primele două tranzacţii din această şedinţă cu acţiunile SIF Moldova. Preţul a scăzut cu 0,97%, la 1,231 lei, pe un rulaj de doar 1.200 de lei.

Raportat la cea mai recentă cotaţie a acţiunilor, SIF Moldova are o capitalizare bursieră de 639 milioane lei (143,7 milioane euro).

SIF Moldova a încheiat luna iulie cu un activ net de 1,122 miliarde lei, cu 5,13% peste nivelul din luna iunie (1,067 miliarde lei) şi, respectiv, cu 2,9% peste cel din 2012 (1,09 miliarde lei). Societatea a raportat pentru primele şapte luni un profit de 97,2 milioane lei.

Raportat la cele mai recente preţuri de la bursă, titlurile SIF Moldova sunt tranzacţionate la un discount de 43%.