„Supertranzacţie“ de 7 mil.euro cu 5% din acţiunile SIF Moldova

Autori: Stefan Musgociu , Roxana Pricop 01.09.2013

Un pachet de 4,91% din acţiunile SIF Moldova (SIF2) a fost transferat vineri, 30 august, printr-o tranzacţie de tip „deal“ în valoare de 31,7 milioane lei (7,1 milioane euro). Cel mai probabil vânzătorul a fost un investitor din „grupul Banca Transilvania“.

La începutul lunii aprilie, fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit că „grupul Banca Transilvania“ şi firma cehă de brokeraj Wood&Company deţin împreună 9,8% din acţiunile societăţii de investiţii, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%. Astfel, CNVM le-a limitat drepturile de vot în AGA la 5% din acţiuni şi a dispus reducerea participaţiei la 5%.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie, fondul de investiţii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a anunţat că vrea să vândă un pachet reprezentând 2,5% din acţiunile SIF Moldova, însă nu a vândut titlurile respective deoarece a cerut un preţ de 2,06 lei/acţiune, aproape dublu faţă de cotaţia acţiunilor SIF Moldova pe bursă de la acel moment, de 1,21 lei/titlu. Tranzacţia de vineri s-a încheiat la un preţ de 1,243 lei/titlu, iar acţiunile SIF2 au încheiat ziua la un preţ uşor mai mic, de 1,23 lei/titlu.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013