Orange se teme de un "cutremur" pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor şi ia în calcul achiziţia de operaţiuni de telefonie fixă

Autor: Vlad Popescu 10.09.2013

"Dacă Germania va accepta să meargă de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur în Europa. Va forţa alte ţări să-şi reevalueze poziţia privind consolidarea pieţei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.

Grupul francez anticipează un "cutremur" pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor dacă autorităţile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica şi KPN, acceptând astfel reducerea numărului de concurenţi de pe piaţă de la patru la trei, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, deţinut de compania olandeză Royal KPN, de către Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut în Germania prin marca O2.

Piaţa europeană a telecomunicaţiilor este fragmentată, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.

Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania după numărul de clienţi, dacă va fi aprobată, şi va încuraja alte fuziuni şi achiziţii pe continent.

Orange va căuta să-şi consolideze poziţia în mai multe ţări, printre care Spania şi Polonia, şi va lua în calcul achiziţii în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi România, unde operează numai servicii mobile, a afirmat Richard.

Orange oferă în România servicii de telefonie mobilă, internet şi televiziune.

Antoine Colombani, purtătorl de cuvânt al comisarului european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută cu nu există "o cifră magică" în ceea ce priveşte numărul operatorilor telecom din Europa.

Telefonica şi KPN nu au notificat până în prezent Comisia Europeană cu privire la fuziunea operaţiunilor din Germania. În multe cazuri, CE condiţionează aprobarea unor astfel de tranzacţii de vânzarea unor active.

Ceilalţi doi operatori de pe piaţa germană sunt Vodafone Group (Marea Britanie) şi grupul german Deutsche Telekom, care deţine T-Mobile.

Almunia a sugerat anterior că el consideră consolidarea (fuziunile şi achiziţiile) drept pozitivă pentru industria telecom. Comisarul s-a arătat "preocupat" de fragmentarea pieţei.

Unele guverne afişează o poziţie mai dură. Spre exemplu, autoritatea pentru concurenţă din Franţa a arătat că încurajează utilizarea în comun a reţelelor de către mai mulţi operatori pentru reducerea costurilor, însă a avertizat că fuziunea mai multor operatori nu va fi posibilă şi nu este de dorit.

Comisarul european pentru telecomunicaţii, Neelie Kroes, va prezenta în următoarele zile un proiect de reformă menit să accelereze tranziţia sectorului telecom din UE spre o piaţă unică. Principalele măsuri propuse sunt eliminarea tarifelor de roaming şi standardizarea procedurilor prin care guvernele alocă licenţe pentru utilizarea spectrului de frecvenţe.

Piaţa românească a telecomunicaţiilor este disputată de Orange, Vodafone şi grupul elen OTE, prezent prin Romtelecom şi Cosmote.