Cele mai mari fonduri de pensii din lume au în conturi 14.000 de miliarde de dolari, însă unele nu vor avea suficienţi bani să plătească pensiile

Autor: Roxana Pricop 12.09.2013

Cele mai mari 300 de fonduri de pensii din lume aveau la sfârşitul anului trecut active nete cumulate de 14.000 de miliarde de dolari, reprezentând 20% din PIB-ul mondial. Deşi adevăraţi giganţi ai pieţelor financiare, unele fonduri riscă să nu îşi poată plăti toate obligaţiile către pensionari din cauza profiturilor mici.

În 2012, activele celor mai mari fonduri de pensii au crescut cu 9,8%, dând astfel semne de revenire după ce aproape că au stagnat cu un plus de doar 1% în anul precedent, conform unui raport emis de compania americană de consultanţă şi research Towers Watson. Creşterea s-a datorat atât unei per­formanţe mai bune a pieţei investiţiilor în 2012, dar şi intrărilor de bani noi.

„În ciuda creşterii sănătoase din 2012, rata anualizată de creştere a acestor fonduri în ultimii cinci ani este de doar 3%, randament care probabil nu este suficient pentru a garanta că toate îşi vor putea îndeplini obligaţiile fără injecţii de capital. Într-adevăr probabil că unele nu vor putea să îşi plătească obligaţiile mai ales că estimările sunt că pieţele vor înregistra rate coborâte de creştere, cu volatilităţi şi cu un context puternic concurenţial pentru o perioadă de timp de acum înainte“, a spus Carl Hess, şeful departamentului de investiţii la Towers Watson.

Mai exact, rata de creştere anualizată a activelor celor 300 de fonduri de pensii este de 3,2% în ultimii cinci ani (2007-2012). Privind performanţa mai în detaliu, în funcţie de continentul în care se află fondurile de pensii, reiese că fondurile din America de Nord au raportat o pierdere anualizată de 0,5% în ultimii cinci ani. În 2007, activele fondurilor de pensii americane erau de 5.826 miliarde de dolari, iar la finalul lui 2012 şi după cinci ani de criză au mai rămas cu 5.669 de miliarde de dolari.

Fondurile  de pensii din Europa au raportat o creştere anualizată de 6%, cele din Asia Pacific au crescut cu 7%, în timp ce fondurile din America Latină şi Africa au avansat cu 11%.

Pieţele din America Latină şi Africa au beneficat în ultimii ani de intrări mari de capital din partea fondurilor americane de investiţii ca urmare a politicii de relaxare monetară dusă de banca centrală a SUA. Astfel că activele fondurilor de pensii din cele două continente au crescut şi graţie creşterilor de pe burse.

„Recenta relativă stabilitate este foarte bine-venită şi ar trebui să fie încurajatoare pentru investitori. Oricum investitorii nu ar trebui să devină prea relaxaţi având în vedere că marile probleme precum criza din zona euro, vârful fiscal din SUA şi înspăimântătoarele niveluri de îndatorare nu au dispă­rut“, a mai spus Carl Hess.

Fondul de pensii de stat din Japonia este de departe cel mai mare fond de pensii din lume, cu active de 1.292 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, conform agenţiei Towers Watson. Faţă de 2010, fondul japonez a pierdut din active 140 miliarde de dolari, valoare apropiată de cea a PIB-ului României.