Carpatica, Petrom şi FP au tras bursa pe plus

Autor: Stefan Musgociu 23.09.2013

Bursa a crescut cu 0,97% în şedinţa de luni, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi unde acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Banca Comer­cială Carpatica (BCC) au urcat cu 4,21% şi, respectiv, cu 7,54%. Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,85% peste cel de la finalul şedinţei de vineri. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea, a rămas la nivelul de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,81%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,68% peste sesiunea anterioară.

La fel ca în şedinţele precedente, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, tranzacţii de peste 100.000 de lei fiind înregistrate de titluri emise de doar 12 din cele 80 de com­panii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Volumele reduse de tranzacţionare i-au determinat pe unii investitori să plă­tească preţuri din ce în ce mai mari pentru a cumpăra acţiunile vizate, astfel că titluri precum OMV Petrom au urcat în a doua parte a zilei chiar cu 4,3%. La finalul şedinţei, titlurile OMV Pe­trom au fost cotate la 0,4481 lei, cu 4,21% peste sesiunea precedentă. Cu aceste acţiuni au fost realizate 201 tran­sfe­ruri, în valoare cumulată de 3,6 mil. lei.

„Atât acţiunile FP, cât şi OMV Petrom au avut contribuţii importante la creşterile de astăzi. Dacă la FP ex­pli­caţia ar veni din finalizarea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, la OMV Pe­trom cred că este o problemă de lichi­di­tate şi nu cred că în şedinţele următoare aceste creşteri pot fi sus­ţi­nute“, a decla­rat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Titlurile Fondului Proprietatea au atins în a doua parte a zilei un nou record istoric, de 0,727 lei, şi au încheiat şedinţa la 0,722 lei, preţ cu 0,63% peste cel de vineri. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat 5,1 milioane lei.

Titlurile Băncii Comerciale Car­pa­tica (BCC) au urcat cu 7,54%, la 0,0685 lei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele două şedinţe, când au urcat cu peste 9%.