Antonescu, PNL : Marja de manevră în domeniul economic este sever limitată de acordul cu FMI

Autor: Andi Manciu 06.10.2013

La zece luni de la instalarea guvernului Ponta 2, copreşedintele USL Crin Antonescu sus­ţine că marja de manevră a guvernului în do­meniul economic este redusă în bună mă­sură şi din cauza acordului cu FMI, acesta fiind motivul pentru ca nu se pot lua dintr-odată măsurile economice propuse în programul de guvernare al Uniunii.

Prezent ieri la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, Antonescu a fost întrebat de ce mi­niştrii PNL din guvern nu au optat pentru măsuri de relansare economică mai puternice, cum ar fi o reducere semnificativă a CAS.

„Este o decizie pe care am luat-o (re­du­ce­rea CAS cu 3% luată într-un for politic al PNL - n.red.) şi pe care suntem hotărâţi şi cred că vom avea concursul şi al partenerilor din PSD şi al partenerilor din guvern să o introducem. (...) Numai cu trei puncte, deşi sunt absolut de acord că ar fi avut semnificaţie majoră o miş­care mai amplă. Din păcate, marja de manevră şi, deci, responsabilitatea celor care sunt în gu­vern astăzi, în domeniul economic, este strict, sever limitată de acordul cu FMI.“

Este singurul motiv pentru care gu­ver­na­rea nu merge atât de bine? Există şi un anumit „subiec­tivism“ - dis­cu­ţia despre guvernare în termeni de „ciolan“ a făcut ca situaţia eco­no­mică să nu fie cea mai bună. Iar, din acest punct de vedere, arată An­to­nescu, cel puţin în cazul miniştrilor PNL există riscul unei percepţii privind lipsa de de­cizie - „o percepţie care riscă să se aşeze, aşa, aju­tată în fiecare zi, este că PNL nu are sufi­cien­tă decizie sau suficientă greutate în guvern“.

Antonescu, deocamdată candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale din 2014, a mai susţinut că nu este exclusă o inversare de roluri: premierul în funcţie Victor Ponta să can­dideze la alegerile prezindeţiale, dacă este cel mai bine plasat în sondaje, în vreme ce libe­ralilor să le fie încredinţată poziţia de premier.

Antonescu, care în ultimele săptămâni a pro­vocat destulă nemulţumire în PSD prin luările de poziţie considerate a fi împotriva so­cial-democraţilor, a răspuns, întrebat fiind dacă îl vede pe Victor Ponta candidat la pre­zi­den­ţiale: „Cu certitudine. Nu în sensul că aş afirma eu acum că intenţionează. Ştiu că nu in­ten­ţionează, că planul de carieră politică al do­mniei sale e altul, dar, dacă mă întrebaţi «dom’le, ar putea fi un candidat valabil?», evi­dent că ar putea fi unul dintre cei mai puternici candidaţi“.

 

Ce a mai spus Antonescu

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013