Încă o decizie controversată la SIF Banat-Crişana: CA-ul a hotărât singur reducerea capitalului. Avocaţii spun că ar fi ilegal. Decizia este acum la ASF

Autor: Roxana Pricop 07.10.2013

În seara de joi 3 octombrie, SIF Banat-Crişana a luat întreaga piaţă prin surprindere anunţând sec pe bursă printr-un raport curent de cinci rânduri că „în baza prevederilor articolului 6 alin. 8 din statut, consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana a hotârât reducerea capitalului social al societăţii. Detalii privind această operaţiune vor fi făcute publice printr-un raport curent, ulterior avizării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară“.

Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana este condus de Dragoş Bîlteanu şi a devenit astfel primul CA din istoria SIF-urilor care a decis de unul singur reducerea capitalului social, fără a-şi mai consulta acţionarii. Conducerea SIF Banat-Crişana invocă articolul 6 alin. 8 din statutul SIF-ului care i-ar permite să ia o astfel de decizie fără a convoca acţionarii în adunare generală extraordinară (AGEA). Articolul 6 alin. 8 din statut spune că „Adunarea generală extraordinară a acţionarilor a delegat consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale pentru: a) majorarea capitalului social; b) schimbarea obiectului societăţii; c) reducerea capitalului social sau reîntregirea sa prin emisiune de noi acţiuni (...)“.

Conducerea SIF 1 îşi justifică decizia printr-un articol din actul constitutiv al SIF-ului care însă încalcă prevederile articolului nr. 114 din Legea societăţilor comerciale 31/1990, care nu dă voie AGEA să delege către CA reducerea capitalului social. Totuşi actul constitutiv al SIF-ului a fost avizat de fosta CNVM care nu a obiectat împotriva faptului că această delegare ar încălca prevederile legii societăţilor comerciale.