Directorul de HR al BCR: Cine reuşeşte să aibă rezultate bune în domeniul creditelor neperformante face un fel de MBA al bankingului în acest moment

Autor: Adelina Mihai 08.10.2013

Cine va face performanţă în noua structură creată de BCR, menită să gestioneze portofoliul de credite neperformante estimat la aproximativ 4 miliarde de euro, va avea o carieră asigurată în orice divizie a băncii în viitor, este de părere An­dreea Voinea, directorul executiv de resurse umane al BCR, cea mai mare bancă locală. De la începutul anului, în grupul BCR se dezvoltă o structură, denumită „workout“, care are management şi personal proprii.

Angajaţii din noua divizie se vor ocupa de activităţi de remediere de credite, de  restruc­turare şi de recuperare, precum şi de mana­gement al creditelor neperformante, iar până în prezent în această structură lucrează an­ga­jaţi care au profiluri diferite, de la tineri care desfăşoară activităţi de tip call center până la angajaţi cu expertiză serioasă în sectorul bancar.

„Este o zonă foarte «hot» şi foarte mulţi oameni care vor să demonstreze că sunt performanţi s-au orientat către aceste joburi. Părerea mea este că cine reuşeşte să facă workout o să poată face multe în sectorul bancar. E un fel de MBA al bankingului în acest moment. Dacă vrei o zonă în care să ai acţiune, în workout se întâmplă lucruri. Nu sunt joburi uşoare, dar oferă foarte multe provocări”, a spus Andreea Voinea, care va finaliza anul acesta procesul de restructurare a BCR, în urma căruia 7.500 de angajaţi vor rămâne să lucreze în cadrul grupului, cu 5.000 mai puţini faţă de anul 2007. Ea are o experienţă de peste 12 ani în domeniul resurselor umane, dobândită atât în ţară, cât şi în străinătate, şi a gestionat două dintre cele mai mari transformări la nivel de HR din economia românească: a condus divizia de restructurare şi outplacement a Petrom, cea mai mare companie din România, după privatizare, iar anul acesta va finaliza cel mai mare proces de restructurare din sistemul bancar. Dacă în cazul Petrom, în perioada 2005 – 2007 (când a fost head of restructuring & outplacement), numărul de angajaţi ai companiei a scăzut cu aproximativ 17.000 de persoane (de la 43.500 de angajaţi în 2005 la 26.400 în 2007), în cazul grupului BCR procesul de restructurare de care s-a ocupat a afectat aproape 5.000 de angajaţi.