ASF l-a amendat cu 10.000 de lei pe Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1

Autor: Andrei Chirileasa 09.10.2013
Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) l-a amendat cu 10.000 de lei pe preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), Dragoş Bîlteanu, pentru că „nu ar fi informat în termen publicul“ cu privire la înfiinţarea şi caracteristicile firmei SIF Imobiliare Ltd, potrivit unui raport trimis bursei de conducerea SIF1.
 
Dragoş Bîlteanu a preluat în decembrie 2012 funcţiile de preşedinte şi director general al SIF Banat-Crişana, înlăturându-l pe Ioan Cuzman, care a condus societatea timp de 18 ani. La 34 de ani, el este cel mai tânăr şef de SIF şi toată lumea aştepta de la el să aducă un suflu nou şi o administrare modernă a societăţii.
 
De la preluarea conducerii, el a luat însă mai multe decizii controversate, care i-au nemulţumit pe o parte dintre acţionarii SIF (cu excepţia celor care îl susţin la conducerea companiei).
 
Decizia ASF de sancţionare a lui Bîlteanu a fost luată pe data de 4 octombrie, după ce Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat autorităţii de supraveghere să analizeze „cu cea mai mare atenţie“ legalitatea unor decizii ale CA al SIF Banat-Crişana, printre care decizia de reducere a capita­lului social, constituirea SIF Imobiliare Ltd, dar şi mai multe tranzacţii realizate de SIF1 în acest an, precum preluarea Azuga Turism, pentru 20 mil. lei, şi achiziţia de obligaţiuni emise de grupul Romenergo în valoare de 27 mil. lei.