Samsung a devenit cel mai mare investitor în solare din România după un proiect de 100 mil. €

Autor: Roxana Petrescu 08.10.2013

Gigantul sud-coreean Samsung, un business de circa 247 de miliarde de dolari, a devenit cel mai puternic investitor în parcuri solare din România după finalizarea unei investiţii de 100 de milioane de euro în comuna Slobozia din Giurgiu.



Potrivit datelor publicate de Trans­electrica, pe data de 01.10.2013 cel mai mare proiect fotovoltaic funcţional în România are o capacitate de 45 de MW, gestionarul acestuia fiind compania LJG Green Source Energy Alpha.

În medie, pentru fiecare megawatt într-un parc solar sunt necesare între 2,3 şi 2,5 hectare, aşa că tot proiectul ocupă o suprafaţă de aproximativ 112,5 hectare. Un teren de fotbal, de exemplu, are aproximativ un hectar.

Datele de la Registrul Comerţului arată însă că 78% din acţiunile acestei firmei de proiect sunt controlate de compania Solluce România 1 BV, înregistrată în Olanda. La rândul ei, compania Solluce România 1 BV este deţinută în proporţie de 80% de către Samsung Corp., fiind una dintre companiile afiliate ale grupului Samsung, după cum arată datele publicate de conglomeratul coreean la finalul primului semestru din acest an.

Restul de 20% din compania Solluce România 1 BV este deţinut de Samsung C&T Deutschland GmbH, potrivit datelor de pe site-ul Samsung. Com­pania nu a comentat până la închiderea ediţiei.

Parcul solar finalizat în comuna Slobozia a avut o valoare de 100 de milioane de euro, potrivit informaţiilor comunicate de casa de avocatură CMS Reich-Rohrwig Hainz, care i-a asistat pe dezvoltatorii acestei investiţii, care acum mai deţin 22% din compania de proiect.

„CMS a asigurat consultanţă juridică asupra celui mai mare proiect fotovoltaic din România până la această dată. CMS i-a sprijinit pe dezvoltatorul Green Source şi pe constructorul şi dezvoltatorul de proiect LSG Group în 2012, când un conglomerat coreean a achiziţionat majoritatea acţiunilor din parcul fotovoltaic“, se arată într-un comunicat al CMS publicat pe data de 09.08.2013, în care se precizează că valoarea investiţiei a fost de 100 mil. euro.

Informaţiile privind interesul gigantului Samsung pentru segmentul energetic local au apărut pentru prima dată la finalul anului trecut când Park Robyug, ambasadorul coreean pentru energie şi resurse din Ministerul de Afaceri Externe şi Comerţ, a declarat că firma analiza la acea vreme o serie de proiecte solare.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.