Rekkers face primul pas pentru o reţea de banking pentru agrolatifundiari. Prima oprire, parterul unui bloc din Slobozia

Autor: Gabriel Razi 09.10.2013

Parterul unui bloc de pe cel mai mare bulevard din Slobozia, „capitala“ judeţului Ialomiţa, un punct strategic pentru agricultură, este locul unde grupul de agrobusiness Agricover, cu afaceri de 217 mil. euro, a decis să deschidă prima unitate de retail a diviziei de creditare Agricover Credit IFN, lansată în urmă cu şase ani.

Pentru a accelera expansiunea afacerilor cu credite agricole, Agricover l-a recrutat în urmă cu un an şi jumătate pe olandezul Robert Rekkers (53 de ani), fostul director general al Băncii Transilvania şi unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri.

După 14 ani în care bancherul olandez a discutat afaceri la ultimele etaje ale clădirilor de oţel şi sticlă din Cluj şi din Capitală, acum a ajuns la Slobozia pe un covor de paie la câţiva metri de două vaci şi o mână de oi şi capre. El le-a explicat fermierilor din Bărăgan regulile jocului din creditarea agricolă. Printre latifundiarii veniţi la Slobozia s-au numărat Nicolae Sitaru (Elsit Com – 2.300 ha), Vasile Iliuţă (Ildu Călăraşi – 5.000 ha) sau Gheorghe Dume (Uniprod Com – o fermă cu 500 de vaci).

Animalele au fost aduse la inaugurarea centrului regional al Agricover Credit IFN pentru a sublinia clar direcţia în care vor merge banii: către agricultorii cu mai mult de câteva sute de hectare, o bază de aproape 15.000-20.000 de companii care în ultimii ani au reuşit să mişte în sus agrobusinessul local.

„Am ales Slobozia pentru a fi mai aproape de fermier, aici sunt printre cei mai mulţi producători agricoli din România. Vrem să venim cu mobilitate şi să putem opera rapid dosarele şi cu o birocraţie redusă“, a spus bancherul la momentul inaugurării, unde au fost prezenţi şi oficiali locali.

Acesta este doar primul pas făcut de divizia de creditare pe linia prezenţei teritoriale cu unităţi fizice, însă nici Robert Rekkers sau vreun alt oficial al grupului de agrobusiness nu a dorit să dezvăluie care vor fi următorii paşi în acest sens. „Următoarea deschidere va fi tot într-o zonă agricolă puternică“, a spus olandezul, fără să intre în alte detalii.

La Agricover Credit IFN, Rekkers o ia practic de la zero în comparaţie cu amploarea businessului pe care îl gestiona din fotoliul de CEO al Băncii Transilvania. 

Acum are de manageriat un portofoliu de credite estimat la aproximativ 130 de milioane de euro, iar, spre comparaţie, în urmă cu doi ani, la momentul plecării de la BT, plasamentele din responsabilitatea sa erau de 50 de ori mai mari.

Creditarea agricultorilor este un segment de piaţă pe care bancherii l-au ocolit până acum, considerându-l riscant pentru că afacerile evoluează în ton cu vremea, dar şi pentru că documentele contabile ale fermierilor nu oferă suficiente informaţii pentru a da siguranţă unei semnături pe un contract de împrumut.

Rekkers a înţeles rapid noile reguli ale jocului şi face primii paşi pentru a-i cunoaşte personal pe fermieri pentru că în Ialomiţa agro-deal-urile se fac de cele mai multe ori „pe încredere“.  El are însă şi o plasă de siguranţă: dosarele fermierilor, informaţiile strânse din teren de-a lungul timpului de angajaţii Agricover. Acum nu se mai uită la viteză de rotaţie a capitalului, la EBITDA sau la cifra de afaceri, ci la suprafeţe, productivităţi şi parcuri de utilaje agricole.

„Ştim exact ce se întâmplă în agricultură, ştim cât se produce şi cât se încasează pentru fiecare cultură.“

Întrebat despre câţi dintre fermierii ce se află acum în portofoliul Agricover Credit IFN ar fi obţinut semnătura sa dacă s-ar mai fi aflat în sistemul bancar tradiţional, Rekkers a răspuns scurt: „Sincer, asta a fost problema în sectorul bancar, analiza dosarelor de credit ale fermierilor. Vrem să facem lucrurile diferit, nu mai merg lucrurile cum mergeau în 2002, 2003 sau în 2007. Acum trebuie să inovezi pentru a face banking“.

Expunerea sistemului bancar pe agricultură a ajuns la sfârşitul lunii august la 10,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă numai 3% din total. În acelaşi timp Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) au acordat fermierilor alte 3,4 miliarde de lei, 12% din totalul acestui segment. Agricover Credit IFN concurează pe segmentul finanţării agricole cu IFN-uri precum good.bee, Patria Credit, dar şi cu produsele de profil ale băncilor tradiţionale. Agricover este un grup controlat de investitorul iraniano-azer Jabar Kanani, care mai deţine şi producătorul de băuturi alcoolice Prodal ’94.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013