Indicele bursier al „energiei“ este pe minus de la începutul anului. De ce fug investitorii?

Autor: Roxana Pricop 25.10.2013

Indicele bursier BET-NG, al compa­ni­ilor din sectorul energetic, este pe mi­nus de la începutul anului, pe fondul re­ducerii consumului de energie cu 6% în 2013, dar şi al acaparării inte­resului investitorilor de către acţiunile Fon­du­lui Pro­prietatea (FP), aflate într-un adevărat raliu.

Anul 2013 ar putea fi numit anul com­pa­niilor din energie graţie ofertelor de vânzare de acţiuni derulate de Transgaz în luna aprilie, de Nuclearelectrica în septembrie şi de Rom­gaz în prezent. Oferta mare de acţiuni „ener­getice“ a tras în jos indicele bursier al secto­ru­lui energetic, care a scăzut cu 1,16% de la în­ce­putul anului. În comparaţie, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, din care fac parte acţiunile Fondului Proprie­ta­tea, cele ale băncilor BRD şi Banca Transil­va­nia dar şi acţiunile a trei companii din ener­gie (Petrom, Transgaz şi Transelectrica), este pe plus cu 15%. Şi indicele BET-FI, din care fac parte acţiunile FP şi ale celor cinci SIF-uri, a crescut cu 4,35%. Indicele BET-C, al tuturor companiilor listate la bursă, a urcat cu 11% de la începutul anului.

Discrepanţa dintre evoluţia indicelui BET-NG şi performanţa BET este explicată astfel de Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj: „Acţiunile Fondului Proprietatea au fost prin­ci­palul punct de atracţie pentru inves­titorii de pe bursa de la Bucureşti în acest an. Acţiunile fondului au crescut puternic în acest an şi astfel au influenţat decisiv evoluţia in­dicilor în care sunt incluse acţiunile. Mai mult, odată ce investitorii şi-au luat expunere pe ac­ţiu­nile fondului, care deţine participaţii la cele mai mari companii din energie, investitorii nu au mai făcut investiţii şi în acţiunile com­paniilor din energie, care au intrat astfel într-un con de umbră“.

Acţiunile FP au crescut cu peste 42% în acest an, pe fondul răscumpărărilor de acţiuni făcute de fond, dar şi al distribuţiilor de cash către acţionari. Fondul deţine participaţii mi­no­ritare la Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica.