Băncile spaniole se luptă cu recesiunea economică prelungită şi reduc dividendele plătite

Autor: Ştefan Stan 28.10.2013

BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), a doua bancă din Spania ca valoare de piaţă, urmează să reducă dividendele plătite din câştigurile de pe anul acesta şi să compenseze cu acţiuni, pentru a rezista pierderilor survenite în urma recesiunii economice prelungite, scrie The Wall Street Journal.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care banca spaniolă a raportat un profit mai mic decât era anticipat pentru al treilea trimestru al anului. Grupul financiar rival Caixabank a declarat de asemenea profituri trimestriale slabe.

BBVA susţine că profitul net a urcat la 195 de milioane de euro, faţă de 146 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, mult sub estimările de 552 de milioane de euro. 

Decizia de a reduce dividendele cu 12% de BBVA a fost luată în urma unei recomandări făcuet de FMI şi Banca Spaniei.  Banca spaniolă a anunţat la începutul lunii că a înregistrat o pierdere record de 2,3 miliarde de euro, ca urmare a vânzării participaţiei în cadrul China Citic Bank. 

Criza economică prelungită pe parcursul a cinci ani a forţat creditorii să îşi vândă activele pentru a păstra ritmul cu cererile tot mai mari pentru păstrarea solvabilităţii.

Câţiva creditori spanioli au şi emis noi acţiuni pentru a-şi spori capacitatea de a absorbi pierderile.