Decizia Curţii Constituţionale asupra ordonanţei insolvenţei poate crea un vid legislativ

Autor: Cristina Cuncea 30.10.2013

Decizia Curţii Constituţionale prin care ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa a fost declarată neconstituţională nu este însoţită de motivare, iar în lipsa unor clarificări s-ar putea crea un vid legislativ, apreciază reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

„În ipoteza în care întreaga ordonanţă a fost declarată neconstituţională, atunci se pune problema dacă Legea 85/2006 reintră în vigoare până la apariţia unui nou act normativ sau nu. Părerile între specialişti sunt împărţite. Se ia în considerare şi ipoteza conform căreia ne-am putea regăsi într-o stare de vid legislativ, în care Legea 85/2006 a fost abrogată, iar OUG 91/2013 este declarată neconstituţională“, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Curtea Constituţională a admis marţi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

Premierul Victor Ponta a acuzat ieri Curtea Constituţională că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

În acest context, premierul a acuzat Curtea Constituţională că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen.

Întrebat despre legea insolvenţei, el a afirmat că actuala lege a insolvenţei „încurajează companiile să nu plătească taxe“.

Ponta a adăugat că actuala lege a insolvenţei este „o lege proastă“ şi a spus că este hotărât să o schimbe pentru a sprijini companiile „serioase“ să investească, să plătească şi să fie „actorii corecţi“ în economia românească.

Curtea Constituţională a admis, marţi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitor la ordonanţa de urgenţă a guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

În sesizarea trimisă Curţii Consti­tuţionale în 9 octombrie, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013