Banca Transilvania, plus 240 mil. lei la nouă luni. Creditarea a accelerat în trimestrul al treilea

Autor: Ciprian Botea 01.11.2013

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar, a raportat un profit net de 240 milioane de lei (55 mil. euro), în scădere cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce cheltuielile cu provizioanele de risc au accelerat în trimestrul al treilea.  Banca a făcut provizioane noi de 281 mil. lei în primele nouă luni, jumătate din acestea fiind constituite în perioada iulie-septembrie.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 14% şi au ajuns la 811 mil. lei, ceea ce i-a permis băncii să rămână profitabilă. Creşterea veniturilor vine în contextul în care stocul de credite nete a fost de 16,1 mld. lei la sfârşitul lunii septembrie, cu 600 milioane de lei peste nivelul din decembrie 2012.

„Trimestrul al treilea a fost cel mai bun pe partea de creditare deoarece creşterea de anul acesta a portofoliului s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie-septembrie. Focusul nostru va fi, în perioada următoare, continuarea creşterii creditării, preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, a IMM-urilor şi a clien­ţilor persoane fizice“, a declarat Horia Ciorcilă, preşe­din­tele consiliulului de administraţie al băncii.